ADANA Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, kredi kartıyla taksitli altın satışına son verilmesinin Türkiye'deki yaklaşık 40 bin kuyumcuya yüzde 30 ciro kaybettireceğini savundu.
Kredi kartlarının Türk halkının alışkanlıkları arasında yer aldığını belirten Başman, kuyumcuların satışlarının yüzde 50'sini kredi kartı ile yaptığını hatırlattı. Bankacılık  Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), karardan önce en azından sektörün temsilcilerini toplantıya çağırarak görüşlerini alması gerektiğini savunan Başman, "Bizim yapılmasını beklediğimiz bu konuyu tekrar gözden geçirmeleri, iyileştirmeye gitmeleridir. Dibinden budamasınlar. Yazık günah. Türkiye'de atölyelerle ve perakendecilerle birlikte yaklaşık 40 bin kuyumcu var. Bu arkadaşlarımız minimum yüzde 30 ciro kaybına uğrayacak" dedi.
14 ŞUBATTA SEVGİLİLER HEDİYESİZ KALACAK
Yılbaşı, Anneler Günü ve Sevgililer Günü'nün kuyum sektöründe aktivite sağlayan önemli günler arasında yer aldığını kaydeden Başman, şöyle dedi:
"Yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü'nde durumu bu değerli takıları almaya yetmeyen sevgililer, hediyesiz kalacak. Herkes aynı gelire sahip değildir. Mecburen sevgililer ya farklı ürünlere yönelecek ya da bir çiçekle günü geçiştirmek zorunda kalacak."
'PARA TİCARETİ YAPMAK KUYUM SEKTÖRÜNDEN ÇIKTI, BEYAZ EŞYAYA GİRDİ'
Tabelasında kuyumcu yazan ancak bu meslekle ilgisi olmayan işyerlerinin kredi kartlarıyla para ticareti yaptığını anlatan Başman şunları söyledi:
"Tabelasında kuyumcu yazıp, vitrine 3- 5 sahte aksesuar koyan, aslında 20 tane pos makinesi ile ticaret yapanlar zaten kuyumcu değil. Onlar da kendini kuyumcu saymıyorlar. Bizim kanunlarımız var. Geçmişte Gelir İdaresi, Adana'da bir hazırlık yaptı. Hedefe ulaşıyorlardı. Ancak 2011'de çıkarılan 6111 sayılı torba yasası, o yıllara ait cezalara fark ödendiği taktirde defter incelemesini kaldırdığı için, o kişileri de aklamış oldu. Kredi kartıyla para ticareti yapanlar arasında beyaz eşya satanlar da yok muydu? Beyaz veya kahverengi eşya adıyla optik ve saat işi yapanlara bir takım yol açılmış oldu. Kuyum sektöründen çıkıldı oraya girdi."
'ÇÖZÜM BULUNSUN'
Altın satışında taksit uygulamasının kalkdırımasıyla sektörün ciddi anlamda sekteye uğradığını söyleyen Başman şöyle devam etti:
"Meblağı yüksek, ancak vazgeçilmez unsurlardan biri olan altın ve takılarda, kredi kartının bizlere yaptığı katkı, yatsınamaz bir gerçektir. Gerçekten bu uygulama, sermayesiyle, bedenen çalışan, ticaretini ve rızkını sağlayan insanlarda ciddi anlamda olumsuzluk yaratacaktır. Vatandaş, kesesine uygun olmayan bir ürüne sahip olmak istediğinde taksit gibi bir imkanla sahipleniyordu. Ancak bu ortadan kalkınca, sahip olma arzusu da kendiliğinden ortadan kalktı. BDDK'dan buna bir çözüm bulmasını bekliyoruz."