MANİSA Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı ve Bilişim Derneği Başkanı Gültekin Aşçı, cep telefonları başta olmak üzere iletişim sektörü ürünlerine kredi kartıyla satışlarında 9 taksik sınırlaması getirilmesiyle küçük işletmelerin haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını ileri sürdü.
Gültekin Aşçı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartları kullanımıyla ilgili yaptığı düzenlemenin 2 Şubat 2014 tarihinde yürürleğe girmesinin, Manisa’da faaliyet gösteren 200 telekomünikasyon firmasını zora soktuğunu belirtti. Aşçı, “Özellikle cep telefonu satışları neredeyse sıfıra indi. İşletmeler sadece kapak kılıfı ve kontör satmaya başladı. Küçük ölçekli telekomünikasyon işletmelerinin bu şekilde ayakta kalması mümkün değil. Dev şirketler taksit sınırlaması yasağını delmek için hediye çekiyle çözüm buldu. GSM şirketleri faturalı hat sahibi abonelerine, taahhütlü olarak faturalarına ek ücret karşılığında taksitli telefon satışı yapıyor. Ev eşyası satan büyük işletmeler de senetle cep telefonu satarak bu yasaktan etkilenmiyor. Küçük işletmeler bu tür uygulamalar yüzünden haksız rekabetle karşı karşıya kaldı. Manisa’da bu sektörden yaklaşık 2 bin kişi para kazanıyor. Borçlanma süresini azaltmak bu şekilde olmaz. İleriki günlerde BDDK’ya bağlı bankalara gidip ’Doğrudan Borçlanma Sistemi' açmalarını isteyeceğiz.”
Bilişim Derneği Başkan Yardımcısı ve telekomünikasyon işletmesi sahibi Eray Mertcan da sınırlamadan ötürü sadece kontör, cep telefonu kılıfı ve batarya satabildiklerini söyledi.