TÜRKİYE’nin en büyük su iletim tüneli konumundaki Suruç Tüneli’nin inşaatının kazı çalışması tamamlandı. Köstebek adı verilen tünel delme makinesiyle 5 yılda tamamlanan 17 bin 185 metre uzunluğundaki tünel, önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. Yetkililer, tünelin devreye girmesiyle Suruç Ovası'nda 95 bin hektar arazinin sulanacağını ve bunun bölgede 190 bin kişiye istihdam sağlayacağını kaydetti.
Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi’nin en önemli ayağını oluşturan ve 95 bin hektar alanı sulayacak olan Suruç Tüneli’ndeki çalışmalarda sona yaklaşıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin en uzun tüneli Suruç'ta kazı işlemlerin tamamlandığı bildirildi.
TÜNEL 'KÖSTEBEK'LE KAZILDI
9 Mart 2009 tarihinde Suruç Tüneli'nin sözleşmesinin imzalanmasıyla 17 bin 185 metre uzunluğundaki Türkiye'de tamamlanmış en uzun tüneli olan Suruç Tüneli'nin kazı çalışmaları köstebek adı verilen tünel delme makinesi yapıldı. Yeraltında dev bir köstebek gibi çalışan makine ile çevreye ve yer üstündeki yapılara zarar vermeden kilometrelerce kazı yapıldı. Bir matkap gibi çalışarak hızlı bir şekilde tüneli delip içindeki hafriyatı dışarı boşaltan ve aynı anda tünelin döşeme ve prefabrik kaplamasını da yapabilen tünel delme makinesinin, önemli su projelerinde de kullanıldığı kaydedildi.
YÜKSEK DEBİYE SAHİP OLACAK
Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na saniyede 90 metreküp su aktaracak olan Suruç Tüneli'nin ülkenin en hızlı akan nehri Çoruh'un yıl içindeki en düşük debisinin iki katına, en yüksek debisinin ise beşte birine yakın değere sahip olacağı kaydedildi. Suruç Tüneli ile birlikte 8 üniteden oluşan Suruç Ovası pompaj sulaması tamamlandığında Suruç Ovası'nda 950 bin 970 dekar tarım arazisinin basınçlı olarak yağmurlama ve damla sistemiyle sulanacağı ifade edildi.
190 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI
Açılışının önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan tarafından yapılarak hizmete gireceği bildirilen Suruç Tüneli'nden su bırakılmasıyla ovadaki arazilerin binlerce insana istihdam olanağı sağlayacağını belirten yetkililer, "Proje tamamlandığında yılda ortalama 270 milyon TL gelir artışı ve yaklaşık 190 bin kişiye istihdam sağlayacaktır. Neticede Suruç Ovası, Fırat Nehri'nin suları ile hayat bulacak ve bölge insanının yüzü gülecektir" dedi.

AL(HK/CK) (FOTOĞRAFLI)