KAYSERİ'de Sultansazlığı sulak alanında yetişen Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Develi İlçesi'nde yılda yaklaşık 100 TIR kamış ihracatı gerçekleştiriliyor.
Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olan Sultansazlığı'nda kamış taban fiyatı 220 kuruş olarak belirlendi. Develi'nin Sindelhöyük Beldesi ile Sultansazlığı Milli Parkı civarındaki köylerde 150-200 kişi ekmeğini bataklıkta yetişen kamışları biçerek kazanıyor. Ancak, kamışların kuruyarak ekonomiye kazandırılması için Kasım ve Aralık aylarında kesimlerinin yapılması gerekiyor.
Kamış ihracatı yapan Tunalar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuna sadece kendi firmalarına önceki yıllarda 380 müstahsilin kamış sattığını, ancak son yıllarda işin zorluğu nedeniyle bu işi yapan kişi sayısında azalma olduğunu söyledi. Tuna ısı yalıtımında artık strafor yerine daha sağlıklı olan kamış ürünleri kullanıldığını söyledi. Tuna, "Ses geçirmeme özelliği yanısıra Isı yalıtımı sıva tutuculuğu ile de tanınan kamış plakalar sayesinde duvar ara bölmeleri için sipariş üzerine 10  santim kalınlığında plaka halinde üretim yapılıyor.Hollanda ve Almanya’ya kamış plakanın metrekaresini 20 TL’den pazarlıyoruz. Isı yalıtımında verim elde edilmesinden dolayı kamış ürünü Avrupa'da yaygın olarak İrlanda İngiltere Danimarka Almanya, Hollanda’ da kullanılıyor'' diye konuşuyor.
Kamış ihracatçısı Ramazan Yücel de Avrupa ve Hollanda pazarı sayesinde 4-5 ay 50 kişiye iş verdiklerini belirtirken, ihraç edilen kamışlarda taleplerin 5-6 milimetre kalınlığında olduğuna dikkat çekerek, Sultansazlığı Milli Parkındaki kamışların Avrupa talepleri için çok ideal ölçüde olduğunu söyledi. Yücel, ''Bir çok Avrupa ülkesinde heyelan bölgelerinde toprak kaymasını önleyici unsur olarak sazlıkta yetişen 12 milimlik kamışlardan yapılan örgüler kullanılıyor. Kamışlar dokuduktan sonra iç piyasaya ve yurt dışına sevk ediliyor. Son zamanlarda otellerde köpek ve kuş barınağı olarak kullanılmak üzere talepler de artıyor'' dedi.