Halit YILMAZ/SORGUN(Yozgat), () - TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ın Sorgun İlçesine bağlı Çiğdemli beldesinde alternatif ürün kapsamında ekimi yapılan ve yüksek verim elde edilen Yediveren çileği çiftçinin yeni umudu oldu.
Mayıs ayında başlayan çilek hasadı Ağustos ve Eylül ayı sonuna kadar devam ediyor. Kokusu, rengi, büyüklüğü ve hormonsuz olması özelliğiyle de dikkat çeken Yediveren çileğinin yaz ortasında yetişmesi, üreticileri sevindirdi. Beldede 4 dönümlük iki ayrı çilek tarlasında bu yıl 6 ton çilek elde edildi. Pazar sıkıntısı olmadan tarlada alıcısını bulan çileğin kilosu ise 6 liradan satılıyor.
BUĞDAY VE ARPAYA GÖRE 10 KAT DAHA KAZANÇLI
Alternatif ürün kapsamında İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nün yaptığı projeye başvuruda bulunduğunu belirten çiftçi Osman Nuri Yeşilay, "İl Tarım'ın yapmış olduğu bir projeye müracaat ederek bu bahçeyi kurdum. Çilek denilince akla eskiden Mersin, Adana, İzmir Ege ve Akdeniz bölgesi gelirdi. 2013 yılında Yozgat'ta Yediveren çileğini iki yıldır yetiştirip, hasadına Mayıs ayının 20'sinde başlıyoruz. Yediveren olduğu için Eylül ayı sonuna kadar Yozgat halkına çok lezzetli organik çilek tattırıyoruz. Ürünlerimizi tarlada pazarlıyoruz. Pazar sorunumuz hiç yok. Burası iki dekar ve 10 bin fide dikildi. Mayıs ayından itibaren 2 ton ürün elde ettik. Eylül ayı sonuna kadar bu rakam yıllık bazda 4 tona çıkmış olacak. Çileğin kilosunu 6 liradan ve pazara gitmeden tarlada satıyoruz. Emekli maaşımdan fazla para kazanıyorum. Şu anda talebi karşılayamıyoruz" dedi.
Daha önceleri buğday ve arpa ekimi yaptıklarını, ancak yeteri kadar verim alamadıklarını belirten çiftçi Ömer Nazlıgül ise iki dönümlük tarlasında daha önce buğday ektiğini, bu yıl çilek ekimi yaptığını ve bin 600 kilo çilek aldıklarını söyledi. Nazlıgül, "Karlı bir iş. Alternatif ürün olarak çilek ektik, mutluyuz, huzurluyuz. İmkanım olursa çilek işini büyütmeyi düşünüyorum" dedi.
MARKALAŞTIRMAK İSTİYORUZ
AK Partili Çiğdemli Belediye Başkanı İsmail Biçer ise yaptığı açıklamada, "Bölgemiz daha önce çilek üretilmeyen bir yer olarak düşünülürken, bugün Çiğdemli'de Yediveren çilek hasadı Eylül, Ekim ayına kadar devam ediyor. Vatandaşımız organik ve yüzde 100 doğal çilek yemeye devam ediyor. Bununla da biz gurur duyuyoruz. Çünkü Çiğdemli'nin isminin markalaşması için elimizden gelen desteği veriyoruz. Çileğin festivalini de yapmayı düşünüyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI