Şevket YILMAZ/SOMA (Manisa), () - MANİSA’nın Soma İlçesi’nde yapılacak 510 megawatt gücündeki ikinci termik santralin temeli, 19 Mart Çarşamba günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılacağı törenle atılacak.
Yırca Köyü’ne, 153 milyon tonluk kömür üretimi karşılığında yapılacak olan santralle ilgili bilgi veren AK Parti Soma İlçe Mehmet Ali Özkan, Soma'nın enerji üssü haline geleceğini söyledi. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak 510 megawatt gücündeki termik santralin ihalesinin geçen yıl yapıldığını hatırlatan Özkan, “Yüklenici firma ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız arasında sözleşme imzalanmıştı. yapılacak olan termik santralin arazisinin belirlenmesi, projesinin hazırlanması, Çevre Etkisel Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınması gibi çalışmalar tamamlanıp, yapım aşamasına gelindi. 19 Mart’ta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız’ın katılımıyla termik santralin temeli atılacak. Bu termik santral ile birlikte Deniş bölgesinde 153 milyon tonluk kömür rezervi de üretime açılacak” dedi.
Özkan, kömür sahalarının üretime açılması ve termik santralin yapılmasının Soma’ya doğrudan 3 bin 500 dolaylı olarak ise 6 bin kişilik yeni istihdam alanı yaratacağına da dikkati çekti.
2011 genel seçimleri öncesinde Soma’ya yeni kömür sahalarının işletmeye açılacağı ve yeni bir termik santralin yapılacağı sözünü verdiklerini de vurgulayan Özkan, “Önce Eynez bölgesinde iki yeni sahada kömür üretimine başlanmasının ardından şimdi de termik santralin yapımına start veriliyor. Yeni termik santral tüm dünyada kabul gören ve uygulanan son teknolojiye göre yapılacak” diye konuştu.
Santrali yapacak olan Kolin İnşaat’ın, santrali 30 yıl işlettikten sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na devreceği bildirildi. Soma’da şu an faliyette olan 164 megavatt kapasiteli bir santral bulunuyor.

ŞY(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)