İSTANBUL, 9 Haziran () - TÜRKİYE İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Nisan ayı verileri, Soma'da meydana gelen facia öncesinde kömür ve linyit üretimindeki artışın tavan yaptığını ortaya koydu.

TÜİK Sanayi üretim verilerine göre, sanayi üretiminde Nisan ayındaki büyümenin ağırlığı madencilik ve taşocakçılığı sektöründen geldi. Sanayi üretiminde aylık ve yıllık bazda gerçekleşen yükselişlerde en yüksek oranlı artış madencilik ve taşocakçılığı alt sektöründe meydana geldi.

Buna göre, Nisan ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3.4 arttı.

Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9.3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4.2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 5.8 yükseldi.

KÖMÜR VE LİNYİT ÜRETİMİNDE TARİHİ ARTIŞ

Madencilik ve taşocakçılığı sektöründe aylık bazda üretimin yüzde 3.9 büyüdüğü Nisan'da, "kömür ve linyit çıkarımı" alt sektöründeki üretim yüzde 7.6 ile, tüm sektörün yaklaşık iki katı hızda büyüdü.

TÜİK verileri, bu farkon yıllık bazda ise çok daha büyük olduğunu ortaya koydu. Madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yıllık bazda üretimin yüzde 9.3 büyüdüğü Nisan'da, "kömür ve linyit çıkarımı" alt sektöründeki üretim yüzde 29.7 ile, tüm sektörün üç katından da hızda büyüdü.

Kömür ve linyit çıkarımında yıllık bazdaki yüzde 29.7 düzeyindeki artış, endeks verilerinin toplanıp hesaplanmaya başladığı 2010 yılından bu yana, endeks tarihinde görülen en yüksek artış olarak kayıtlara geçti.

Kömür ve linyit çıkarımındaki ikinci en yüksek yıllık bazlı artış yüzde 24.0 ile 2011 mart ayı itibarıyla gerçekleşti. Kömür ve linyit üretimindeki yıllık artışlar, bu yıl Ocak ayı itibarıyla yüzde 7.6, Şubat itibarıyla yüzde 5.3 ve Mart itibarıyla da yüzde 5.5 düzeyindeydi.

(OSS)