EL Kaide bağlantılı IŞİD militanlarının Musul'u ele geçirmesiyle birlikte Irak'ta yaşanan gelişmeler Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yapılan ihracatı vurdu. IŞİD militanlarının Türk şoförleri rehin almasının ardından şoförler can güvenlikleri endişesiyle Irak'a yük taşımayı kabul etmeyince, bu ülkeye günlük mal taşınan araç sayısı 2 binlerden 800'lere geriledi. İhracatçılar, şu anda Irak'a mal taşımada yüzde 50 gerileme olduğunu söylerken, şoförler ise cehenneme benzettikleri Irak'a gitmenin intihar etmekle eşdeğer olduğunu ifade etti.
Irak'ta yaşanan son gelişmeler, en çok bu ülkeye ihracat yapan sanayici ile kamyon veya TIR'ları ile yük taşıyan şoförleri endişelendirdi. Şoförler can korkusuyla bu ülkeye gitmeyi kabul etmezken, ihracatçılar ise siparişleri gönderememenin yanı sıra mevcut alacaklarını da tahsil edememekten şikayet ederek, Irak'ta biran önce durumların düzelmesini diliyor.
AYDIN: İHRACAT AZALDI, IRAK'TA UN YÜZDE 30 ARTTI
Türkiye İhracatçılar Meclisi Irak Masası Başkanı Surur Aydın, son gelişmelerin başta Gaziantep olmak üzere tüm bölge kentlerindeki ihracatçıları olumsuz etkilediğini söyledi. Mal sevkiyatını şoförlerin can güvenlikleri nedeniyle yapamadıkları gibi, daha önce satılan ürünlerin ödemelerinde de olumsuzlukların yaşandığını anlatan Surur Aydın, ihracatın azalmasıyla Irak'ta un fiyatlarının yüzde 30 arttığını kaydetti.
En çok ihracat yapılan ikinci ülke özelliği nedeniyle Irak'ın Türkiye için çok önemli bir pazar olduğunu anlatan Surur Aydın, "Olaylar başladıktan sonra Habur'dan yapılan sevkiyatlarda yüzde 50'den fazla düşüş var. Daha önce günde 2 bin araç Irak'a geçerken şimdilerde bu sayı 800'lere düştü. Şu anda sadece Kürt bölgesine yapılan sevkiyatlar sürüyor. Irak'a en fazla hububat, bakliyat ve çelik ihracatı yapılıyordu. Umarız bu durum çok uzun sürmez ve sürmemesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bizim ihracatımızın bu kadar düşmesinin bir diğer sebebi de şoförlerin Irak'a gitmeyi kabul etmemesi. Son gelişmelerle birlikte hayatı söz konusu olan şoför gitmeyi kabul etmeyince mal sevkiyatları durdu. Kürt bölgesine kadar sevkiyatta sorun yok ama bizim ihracatımızın büyük bölümü Bağdat'a gidiyor, ama mal taşınamayınca ihracat durdu. Türkiye'nin un ihracatı 2 milyon 63 bin tondur ve bunun 900 bin tonu Irak'a ihraç ediliyor. Fakat mal gitmeyince son bir haftada Bağdat'ta un fiyatları yüzde 30 civarında arttı. Irak'taki un fiyatları ihracat olmayınca daha da artar" diye konuştu.
ÇIKMAZ: ŞOFÖR GİTMEYİNCE, İHRACAT AZALDI
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz da Irak'ta yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve biran önce komşu ülkede huzurun sağlanmasını diledi. Irak'ın hem Türkiye hem de Gaziantep merkezli olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi için önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Çıkmaz, son gelişmelerin ardından bu ülkeye kamyon ve TIR'larla mal taşıyan şoförlerin tedirginliğinin ihracatı yüzde 50 gerilettiğini ifade etti. Özellikle Türk şoförlerin rehin alınması ve halen karışıklığın sürmesinin tedirginliğinin şoförleri korkuttuğunu anlatan Çıkmaz şöyle konuştu:
"Irak'ın hem ülkemiz, hem bölgemiz, hem de 2 milyar doları aşkın ihracat yapan Gaziantep için önemini herkes biliyor. Biz yıllardır Irak'a başta hububat, bakliyat ve çelik olmak üzere her türlü üretimimizi ihraç ediyorduk. Ancak, son yaşanan olayların ardından ihracatımız bir anda yarı yarıya düştü. Şu anda kimse bu ülkeye mal gönderemiyor. Bunun sebepleri arasında ihracatçının sevkiyatını yapacağı ürünün ödemesini alamama endişesi var ama en önemlisi biz Irak'a mal taşıyacak şoför bulamıyoruz. Şoförlerim haklı olarak can güvenlikleri olmadığı için Irak'a yük taşımayı kabul etmiyor. Böyle olunca da ihracat bir anda durdu ve yüzde 50'lere geriledi. Şu anda Irak'a yapılan ihracat ise ülkenin Kuzey kesimindeki Kürt bölgesi ile sınırlı."
ŞOFÖRLER: BİLE BİLE ÖLÜME GİDEMEYİZ
Son gelişmelerin ardından Gaziantep'te şoförler, kamyon ve TIR'larını Nakliyeciler Sitesi'ne park ederek beklemeye başladı. Daha önce günlük 300 ile 500 kamyon veya TIR'ın Irak'a mal taşıdığı Gaziantep'te, şoförler biran önce karışıklığın sona ermesini istiyor. Meslektaşlarının kaçırılması ve halen Irak'ta karışıklığın sürmesi nedeniyle bu ülkeye mal taşımayı kabul etmeyen şoförler, "Şu anda Irak bir cehenneme benziyor ve gitmek akıl karı değil. Hepimiz can korkusu taşıyoruz ve bile bile ölüme gidemeyiz" dedi.
Nakliyeciler Sitesi'nde park ettikleri araçları ile farklı ülkelere veya yurt içine yük taşıyacaklarını anlatan şoförler, Irak'ta biran önce huzurun sağlanmasını isteyerek, "Hepimizin bakmakla yükümlü oldukları aileleri var. Bizim gözümüz, kulağımız Irak'ta. Irak'tan gelecek güzel haberleri ve huzuru bekliyoruz. Çünkü yıllardır bu ülkeye yük taşıyoruz ve geçim kaynağımız bu. Irak pazarının durması demek yüzlerce hatta binlerce şoförün işsiz kalması ve haliyle perişan olması demektir. Bunun için biran önce Irak'ın eski günlerine dönmesini bekliyoruz" diye konuştu.
VATANDAŞ: KİMSE ÖLÜM YOLCULUĞUNA GİTMEK İSTEMİYOR
Gaziantep Nakliyeciler Sitesi Derneği Başkanı Mehmet Vatandaş, Irak'ta yaşananların ardından şoförlerin bu ülkeye mal taşımayı bıraktığını söyledi. Gaziantep'ten günde ortalama 400 kamyon ve TIR'ın Irak'a yük taşıdığını anlatan Vatandaş, son gelişmelerin ardından cehenneme benzeyen Irak'a kimsenin mal taşımadığını ifade etti. Irak'a taşınacak yük geldiğinde bile teklif ettikleri şoförlerin kabul etmediğini anlatan Vatandaş, "Şu anda Irak'ta yaşanan kaos herkesi tedirgin ediyor. Şoförler şu an Irak'a gitmeyi ölüm yolculuğuna gitmek olarak görüyor ve kabul etmiyor. Bizim de hem Irak'a giden arkadaşlarımızdan, hem de orada bulunanlardan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda bu ülkeye gitmeyi intihar etmek gibi görüyoruz. Fakat bu iş uzarsa şoför arkadaşlarımız için asıl sıkıntı o zaman başlar. Çünkü birçok arkadaşımız evine ekmek götürmek ve borçlarını ödemek için çalışmak zorundadır. Irak'ta kaos sürdükçe Kürt bölgesi dışındaki yerlere şoför arkadaşlarımızın gitmemesini istiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI