İSTANBUL, 6 Haziran () - Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın kuruluşu SOCAR Turkey Enerji'nin (STEAŞ) iştiraki STAR Rafineri projesi için 23 ihracat kredi kuruluşu, ticari banka ve kalkınma bankası ile 3.29 milyar dolarlık proje finansmanı kredisi imzalandı.

STAR Rafineri'nin kullanacağı toplam kredinin 2.69 milyar dolarlık kısmının ilk dört yılı geri ödemesiz toplam 18 yıl, kalan 600 milyon dolarlık kısmı ise dört yılı geri ödemesiz 15 yıl vadeyle sağlandı.

Gerçekleşen proje finansmanı, kredi büyüklüğü ve vadesi açısından Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük ve en uzun vadeli kredi anlaşması olurken, 2014 yılında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki en büyük petrol ve gaz proje finansmanı operasyonlarından biri oldu.

İmza törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Natig Aliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, Azerbaycan Devlet Petrol Fonu Başkanı ŞahmarMövsümov, SOCAR Başkanı RövnagAbdullayev, Petkim Yönetim Kurulu Başkanı ve SOCAR’ın Uluslararası Yatırımlarından Sorumlu Yöneticisi  Vagif Aliyev, Finans Operasyonlarından Sorumlu SOCAR Başkan Yardımcısı Süleyman Gasimovve ve SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz katıldı.

Törende konuşan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, "Ülkemizin reel sektörünün gerçekleştirdiği en büyük ve en uzun vadeli proje finansmanını gerçekleştiriyoruz" dedi.

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev de, "SOCAR olarak Türkiye’de gerçekleştirmekte olduğumuz yatırımlar bize büyük bir gurur veriyor; Petkim’in özelleştirilmesi ile başlayan süreçte, bugüne kadar geçen süre içerisinde geliştirdiğimiz ve uygulamaya koyduğumuz projelerimiz ile büyük adımlar atıyoruz" dedi.

STAR Rafineri finansman sürecinde Banco Bilbao VizcayaArgentaria S.A., Banco Popular Espanol S.A., BancoSantander S.A., The Bank of Tokyo Mitsubishi, BNP Paribas, Caixa Bank, CreditAgricole Corporate Investment Bank, CESCE, Deutsche Bank, JBIC, ING Bank, IntesaSanpaoloS.p.A, KFW IPEX, TheKorea Development Bank, KSURE, Natixis, NEXI, SACE, Societe Generale, Unicredit, USEXIM, Export Development Canada Bank ve Garanti Bankası yer aldı.

Toplam 10 milyon ton petrol işleme kapasitesi olacak olan STAR Rafinerisi'nin toplam yatırım tutarının 5.6 milyar dolar olması, 2.4 milyar dolarlık öz kaynak kullanılması ve 2018 yılında tamamlanması öngörülüyor. Projenin temeli 2011 yılında atılırken bugüne kadar sahada öz kaynaklarla 800 milyon dolarlık yatırım yapıldı. 

(OSS)