TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) /Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Ceylan Intercontinental Hotel'de düzenlenen Slovenya Yatırım Semineri'ne konuşan Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Türkiye ve Slovenya'nın birbirleri için önemli iki ülke olduğunu belirterek, iki ülkenin de içtenlikle ortak bir Avrupa geleceğine inandığını kaydetti. Pahor, Türk işadamlarını ülkesinde yatırım yapmaya davet etti.  
MÜKEMMEL İŞLER GERÇEKLEŞTİRDİNİZ Slovenya olarak Türkiye'yi çok önemli gördüklerini söyleyen Pahor,"Her şeyden önce biz Türkiye'ye gelenekleri ve çabalarından dolayı çok saygı duyuyoruz. Ülkeniz 10 en önemli gelişmiş ekonomi arasında olmayı amaçlıyor. Bu konuda çok başarılısınız. Avrupa'daki ekonomik kriz sırasında ekonominiz yaklaşık yüzde 4'ük bir büyüme elde etti. İşsizlik oranı arzulanandan yüksek olsa da gençler açısıdan mükemmel işler gerçekleştirdiniz" diye konuştu. Pahor, Müslüman bir ülke ile stratejik ilişkiler geliştirme noktasında Türkiye'nin her zaman Slovenya'nın masasında olduğunu ifade ederek, "Sizin kalkınma modeliniz, reformlarınız ve geleceği planlamadaki bilgeliğiniz herkese ve Slovenya'ya ilham kaynağı oluyor. Hepimiz bunun arayışı içerisindeyiz. Sadece geleceği tartışırken değil, dünyada mümkün olduğunca fazla dost edinmeyi tartıştığımızda da önemlisiniz" dedi. "AB ÜYELİĞİNİZİ UZUN SÜREDİR DESTEKLEMEKTEYİZ"
Küçük bir ülke olan Slovenya'nın en batı Slav ülkesi olduğunu dile getiren Borut Pahor, "Barış, istikrar ve refah için bölgede birlikte yapacak çok işimiz var. Sizin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinizi uzun süredir desteklemekteyiz. Ekonomik ve politik boyutta artan biçimde gelişme gösteren bir ülke olarak Türkiye'nin AB üyeliği için artık vaktin geldiğine inanıyorum. Yeni müzakere fasıllarının açılmasıyla bu süreç hızlanmalı" diye konuştu. Pahor, Türkiye ile Slovenya'nın sadece ekonomik ortak olmadığını, politik açıdan da her iki tarafın elinden geleni yaptığını belirterek, "Slovenya'ya gelin ve yatırım yapın" dedi. "2014 YILINDA YÜZDE 3.5 ORANINDA BÜYÜMESİ TAHMİN EDİLMEKTE VE BEKLENMEKTEDİR"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, Slovenya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, Slovenya'nın bağımsızlığını kazanmasından bu yana hızla devam ettiğini söyleyerek, "İkili ilişkilerimiz çerçevesinde, son on yılda, yaklaşık 20 üst düzey ziyaret gerçekleştirilmiştir.
Türkiye ekonomisi, 2013 yılının ilk 9 ayı bir yana bırakalım, tamanında yüzde 4 oranında büyümeyi başaran bir ülke durumunda. Ülkemizin 2014 yılında yüzde 3.5 oranında büyümesi tahmin edilmekte ve beklenmektedir. Bu tahminler Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda küresel ekonomiden, gelişmiş ekonomilerden ve Avro Bölgesi'nden daha yüksek bir performans sergileyeceğini ortaya koyan gerçekler" dedi.
Türkiye ile Slovenya arasında 2002 yılında 126 milyon dolar olan ticaret hacminin 10 yıl içinde yaklaşık 7 kat artarak 2012'de 860 milyon dolara yükseldiğini aktaran Yazıcı, şöyle konuştu:  "2013 yılının ilk 11 ayında iki ülke arsındaki ticaret hacmi 892 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Bu rakam, iki ülke tarihinde ulaşılan en yüksek değerlerden biridir. Gerek ülkemizin Slovenya'daki yatırımları, gerekse Sloven firmaların Türkiye'deki faaliyetleri ülkelerimizin potansiyellerine oranla son derece düşüktür. Karşılıklı yatırım rakamlarına baktığımızda, gerçekleşen yatırımların iki ülke arasındaki potansiyelle orantılı olmadığı görülmektedir. Slovenya'nın ülkemizde gerçekleştirdiği yatırımlar yaklaşık 10 milyon Avro, Türk işadamlarının da Slovenya'da gerçekleştirdiği yatırım da yaklaşık 5 milyon Avro gibi çok düşük düzeydedir." "TÜRKİYE, SLOVENYA İÇİN ÖNEMLİ VE BÜYÜK BİR PAZAR"
Yazıcı, Türkiye'nın, Slovenya için önemli ve büyük bir pazar olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Türkiye, üçte birini genç nüfusun oluşturduğu, 76 milyonluk büyük bir ülkedir. Ayrıca, Kafkaslardan Orta Asya'ya; Orta Doğu'dan Türkçe konuşulan cumhuriyetlere kadar, bütün bu geniş coğrafya Türkiye üzerinden ulaşılacak yakınlıktadır. İstanbul'dan 3 saatlik doğrudan uçuşla yaklaşık 1.5 milyarlık bir pazara erişim imkanı bulunmaktadır. Türkiye ve Slovenya arasında ekonomik ve ticari ilişkilerimizi önümüzdeki yıllarda daha ileriye taşımak ortak hedefimizdir. Ticaret sadece alış-veriş yapmak ve kar etmek demek değildir. Ticaret, kültür köprüleri kurmak, dünyaya, insanlığa hizmet etmek demektir. Dolayısıyla ticaret, dünyayı dönüştürme gücüne sahiptir. Bugün bir araya gelerek temellerini attığımız yeni işbirliği ve ortaklıkların iş çevrelerimize ve ülkelerimize yarar sağlayacağına inanıyorum. Sloven dostlarımızı sağlam altyapısıyla bölgemiz ve ötesinde yükselen bir değer haline gelen Türkiye ekonomisinin bir parçası olmaya ve Türk işadamlarımızı da Avrupa Birliği'nde istikrarlı bir konuma sahip Sloven ekonomisine yatırım yapmaya davet ediyorum."