Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 10 bin metrekare alana kurulu ve 1993 yılından beri süt ve süt ürünleri üretimi yapan bir işletme dünyada çok az fabrikanın üretebildiği mozzarella peynirini üretmeye başladı. İngiltere, Malezya, Tayland, İran, Singapur ve Azerbeycan gibi ülkelere bu peyniri ihraç eden fabrika, Sivas'ta ilk ve Türkiye'de süt ürünleri ihraç eden 4 fabrikadan biri olmaya başardı. Sivas'ı süt ürünlerinin merkez üssü yapmak için çalışmalarına devam eden işletme süt ve süt ürünlerinde Avrupa Birliği kriterlerini sağladı.


İHRACATA BAŞLADILAR
Fabrikanın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Cemal Er tesiste süte dair tüm ürünleri üretebildiklerini söyledi. Dünyanın en önemli markalarına pizza peyniri ürettiklerini belirten Er, "Bu Türkiye'den yurt dışına yapılan pizza peyniri olarak ilk ihracat oluyor.
Aynı zamanda bölgemizde Sivas'ta süt ve süt ürünleri olarak ilk defa ihracatını yapmaya başardık. Bunda Tarım İl Müdürlüğümüzün ve çiftçilerimizin çok büyük katkıları var. Çalışanlarımızın, mühendislerimizin çok büyük ARGE çalışmaları var" dedi.


"DENEMELERDEN SONRA BAŞARILI OLDU"
İç pazarda yaşanan daralmadan sonra yurt dışına açılmayı planladıklarını aktaran Er, "İç pazarda çok ciddi bir daralma var. Şuanda süt üretimi pazarın ihtiyacından çok fazla. Süreç içerisinde bu fazlalığın eritilmesi gerekiyordu. İç pazardaki ekonomik daralmadan dolayı tahsilatlarımızda zorluklar başlamıştı. Bizim bunun üzerine 6-7 ay öncesinden yurt dışı çalışmalarımız başlamıştı. Pazar araştırmalarını yaptık.
Ne yapabiliriz, ne satabiliriz? diye düşündük. Daha sonra yurt dışı ekibimiz ilgili ülkelere giderek oradaki ihtiyaç sahibi ülkeler ile görüşmeler yapıp onların standartlarında ürünler ürettik. Bu ürünleri üretirken dünya standartlarında süt ve süt ürünlerinde çok büyük teknoloji gerektiriyor.
Tesisimizde dünya standartlarında bir tesis. Yurt dışından gelen misafirlerimiz tesislerimizi gezdiler ürünlerde gerekli analizleri yaptılar. Bu analizler neticesinde onların reçetelerine göre istedikleri ürünleri hazırladık ve beğenilerine sunduk. Onlar ülkelerine götürdüler denemelerine yaptılar ürünümüz başarılı olduktan sonra artık ihracatına başladık" diye konuştu.


"PİZZA PEYNİRİ ÜRETMEK ÇOK ZOR İŞ"

Pizza peynirin çok farklı bir peynir olduğunu teknolojik alt yapısının çok yüksek bir ürün olduğunu ifade eden Er, "Alt yapı çalışmalarımız altı ay sürdü. ARGE çalışmalarından sonra dünya standartlarında bir pizza peyniri üretmemiz gerekiyordu. Şuanda ihracatını yapmış olduğumuz ilkelerde çok ciddi rakiplerimiz var.
Bu rakiplerimizden çok daha iyisini yapmak zorundaydık. Çok şükür daha iyisini de yaptık. Onların beğenisini kazanarak ihracatını yapıyoruz. Avrupa Birliği ülkelerini süt ve süt ürünleri ihraç etmek çok zor. Onların kendi kriterleri var. Bu kriterlerden hijyen kriterinden geçebilmek çok zor. Bu ürünleri ilk önce Avrupa Birliği ülkelerinden müşterilerimize götürdük. Ürünlerimizi onların standartlarında hazırladık" şeklinde konuştu.