Ali Ekber ŞEN / MERSİN () - Şişecam'da örgütlü Kristal İş Sendikası, yürütülen toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grev kararı aldı. İşveren Şişecam Topluluğu'nca yapılan yazılı açıklamada ise, sendikanın katı tutumu nedeniyle anlaşma sağlanmadığı belirtildi.

Şişecam Topluluğu'na bağlı ortaklardan Trakya Cam San.A.Ş. Trakya Fabrikası, Mersin Fabrikası ve Otocam Fabrikası, Trakya Yenişehir Cam San.A.Ş. Yenişehir Fabrikası, Anadolu Cam San. A.Ş. Mersin Fabrikası, Anadolu Cam Yenişehir San. A.Ş. Yenişehir Fabrikası, Paşabahçe Cam San.ve Tic. A.Ş. Kırklareli Fabrikası, Mersin Fabrikası ve Eskişehir Fabrikası ile Cam Elyaf San. A.Ş. Cam Elyaf Fabrikası işyerleri için Kristal-İş Sendikası ile yürütülmekte olan toplu iş sözleşmesi uyuşmazlıkla sonuçlanınca grev başladı. Mersin'de bin 350 işçi sabah işbaşı yapmazken, Türkiye genelinde 6 fabrikada uygulanan grevde 5 bin 561 işçinin greve çıktığını bildirildi. İşveren Şişecam tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, grevin sektöre büyük darbe vuracağına işaret edildi.

ÇÖZÜMÜ MASADA BULAMADIK
Mersin'de sabah saatlerinde Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi içinde faaliyet gösteren Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş.'nin önünde bir araya gelen 3 fabrikanın işçileri, sloganlar atıp halay çekerek işverenlere tepki gösterdi.

İşçilere seslenen Kristal İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Güler, 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin 6 aydır başladığını belirterek, "Sabrın sonunda en son bu noktaya geldik. Gelinceye kadar süreç içerisinde sizler de yeri geldi bizi eleştirdiniz. Biz eleştiriye varız. Biz dedik ki 'Çözümü masa da arayalım. Çözümü masada bulalım, masada olalım. Gene biz dönelim tezgâhımızda bulunalım.' Ama bunu tezgâh başında bulunmayı reva görmeyen işveren bizi bugün greve kendisi çıkarmıştır. Bizi greve çıkardığı rakam buradadır. Bizler bu rakamları bugün kağıt üzerinde yırtıyor bundan sonrasına hayırlı olsun diyoruz" dedi.

Mersin'de bin 350 olmak üzere 5 bin 800 işçinin bugün greve çıktığını belirten Güler, "Fabrikalarımızda 900 lira maaşla çalışan arkadaşlarımız var. Tavan ücret en kıdemli işçide bin 800 lira seviyesinde. Toplam 5 bin 800 işçinin 3 binine iyileştirme istiyoruz.   Bir başka talebimiz de kademeli işe giriş ücretinin, en azından devlet kurumlarında işbaşı yapan kadrolu işçilerin işe giriş ücretindeki seviyeye çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu.

HER TÜRLÜ ÇABA GÖSTERİLDİ

Şişecam Topluluğu'ndan yapılan yazılı açıklamada ise bu süreçte çalışanlarının refah seviyesinin korunması ve geliştirilmesi için bugüne kadar azami gayret gösterildiği belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

"2014 yılı başından bu yana devam eden görüşmelerde, gerek ücret artışlarında, gerekse yan haklarla ilgili düzenlemelerde temel gösterge olan enflasyonun üzerinde artış önerisinde bulunan topluluğumuz, bu sürecin en hızlı şekilde ve mutabakatla tamamlanması için gerekli her türlü çabayı göstermiştir. Ancak topluluğumuza bağlı 10 fabrikada toplam 5 bin 561 mavi yakalı çalışanımızı ilgilendiren görüşmelerde maalesef taraflar arasında anlaşma sağlanamamıştır. Gelinen noktada, 2014 yılı başından itibaren geçerli olacak şekilde ücretlerde ilk yıl için, 2013 yılsonu enflasyon rakamının 4.39 puan üzerinde ortalama yüzde 11.79 artış öneren topluluğumuzun tüm bu yapıcı yaklaşımlarına karşın Kristal İş Sendikası ortalama yüzde 23,12 oranında artış talebinde ısrar ederek grev kararını uygulamaya koyacağını açıklamıştır."

FOTOĞRAFLI