HAKKARİ Ticaret ve Sanayi Odası, Çukurca İlçesi'ndeki Üzümlü Köyü'nde açılması planlanan sınır kapısına dikkat çekmek için yürüyüş düzenleyip basın açıklaması yaptı. Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'ye ait peşmerge mevzileri önünde yapılan açıklamaya peşmergeler de destek verdi.
Hakkari TSO tarafından düzenlenen yürüyüşe Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, Şoförler Cemiyeti Başkanı Abdi Aslan ile çok sayıda kişi 50 araçlık konvoyla, Türkiye Irak sınırının sıfır noktasındaki Üzümlü Köyü'ne gitti. Eylemciler yaklaşık 2 kilometre yürüyerek Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'ye bağlı peşmergelerin güvenlik noktasının bulunduğu sınıra geldi. Sloganlar atarak davul- zurna eşliğinde eylem yapanları sınırda nöbet tutan peşmergeler ilgiyle izledi.
"SINIRDA ARTIK İNSANLAR ÖLMESİN"
Basın açıklaması yapan Hakkari TSO Başkanı Servet Taş, Başbakan Erdoğan ile Barzani'nin Diyarbakır buluşmasının kendilerine umut olduğunu belirterek, bölgede kaçakçılıktan dolayı ölümlerin yaşanmaması için sınır kapılarının bir an önce açılmasını istedi. Taş, şöyle dedi:
"İlimizde ekonominin güçlenmesi, istihdamın artırılması için Çukurca'daki Üzümlü, Şemdinli'deki Derecik sınır kapılarımızın açılmasına dikkat çekmek için eylim yapıyoruz. Öte yandan bugün bulunduğumuz yer olan Üzümlüden hemen yanı başımızdaki komşu ve akraba ülke Irak'taki akrabalarımızın yanına yürüyerek ulaşabiliriz. Ama maalesef biz bunu kaçak yollarla yapıyıroz. Ne yazık ki önemi çok yüksek, stratejik bir bölgede yaşam sürmemize rağmen bu avantajımız ilimiz ve bölgemizin ekonomik ve sosyal alanda kalkınmasına fayda sağlamamıştır. Bölge halkı olarak bunun böyle sürmesine tahammüllümüz kalmamıştır."
"IRAK'TAKİ DOSTLARIMIZLA TİCARET YAPMAK İSTİYORUZ"
Çözüm süreci ile birlikte huzurun yakalandığını belirten Taş, Irak'taki yakınları, esnaf ile ticaret yapıp ilişkileri güçlendirmek istediklerini söyledi. Taş, şöyle konuştu:
"İlimiz; iki ülkeye sınırı olan, coğrafi konumu itibariyle çok avantajlı bir konumdadır. Dünyada sınır illeri bağlı oldukları ülkenin en zengin illeri konumundadır. Bugün Türkiye’deki sınır illerimizden örnekler verecek olursak Edirne, Şırnak'ın Silopi, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçeleri ülkemizin en zengin bölgeleri konumundadır. Ama ne acıdır ki Hakkari, Irak ve İran’a sınır il olmasına rağmen Türkiye’nin en yoksul ili konumundadır. Buradan Başbakan Erdoğan'a sesleniyoruz. Lütfen artık sesimizi duyan ve sınır kapılarını açın."
PEŞMERGE YETKİLİSİ DESTEK VERDİ
Eylem üzerine sınır noktasına gelen Peşmergenin Kanimasi Kasabası sorumlusu Ömer Çavşin, Üzümlü sınır kapısının açılmasının kendilerini de çok memnun edeceğini belirterek, "Bu konuda her girişimi destekliyoruz. Bu konuda arkanızdayız. Bu konuda Irak Merkezi hükümet ile Türkiye'deki hükümetin konuşması lazım. Bu kapı açılırsa hayırlara vesile olur. Bu konuda biz Peşmergelere ne düşüyorsa yapmaya hazırız" diye konuştu.