Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 17 Haziran () - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sanayicilerin talebi üzerine, vergisini düzenli ödeyen "dürüst sanayiciye" avantaj sağlama sözü verdi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sanayicilerin vergi affına yönelik eleştirileri karşısında, uygulamanın "af değil", ödemelerde sıkıntı çeken esnaf ve sanayiciye bir kolaylık olduğunu savundu.

Şimşek, "Kamuoyunda af olarak bilinen uygulamada, devlet ana parayı enflasyonla güncelliyor ve vade farkı ile borcun tamamını alıyor. O zaman bu durumun adını doğru koymak gerekiyor. Burada bir af söz konusu değil. Devlet sadece ceza ve gecikme faizinden feragat ediyor" dedi. 

Şimşek'ten önce konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, hükümet tarafından art arda çıkarılan vergi aflarının mükellef üstünde alışkanlık ve zaafiyat oluşturduğu uyarısı yaptı ve "Vergisini disiplinli bir şekilde ödeyen mükelleflere takdir-ödüllendirme sistemi uygulansın" talebinde bulundu.

Konuşmasında, vergi ve primlerini zamanında ödeyen sanayicilerin ödüllendirilmesi talebini haklı bulduklarını belirten Şimşek, dürüst sanayiciye bu konuda avantajlar sağlayacaklarını açıklayarak şunları söyledi:

"Maliye Bakanlığı olarak her mükellefin karnesi üzerinde çalışıyoruz. Mükellef cari hesabı uygulamasına geçilecek. Her mükellefe bir kredi notu verilecek. Bu çerçevede karnesi çok iyi olan, Maliye ile ilişkileri iyi olan dürüst mükelleflere çok ciddi avantajlar getireceğiz. Meclis’te gündemimizde olan konu üzerinde uzun süredir devam eden çalışmalar bitince sizinle avantajları paylaşacağız."

"BSMV VE DAMGA VERGİSİNİN KALKMASI ZOR"

Bakan Şimşek, konuşmasında sanayicinin talebi olan Banka Sigorta Muamele Vergisi ve Damga Vergisi’nin kalkmasının 16 milyar TL’ye yakın gelirden vazgeçilmesi anlamına geldiğini söyledi ve "İlave mali imkan oluşturmadan, bu hususta adım atmamız mümkün değil. Sanayimiz ve genel makro istikrarımız açısından çok zor bir uygulama. Mevcut şartlar altında bu vergileri kaldırmak, Türkiye’nin risk algısını yükseltecek, yatırım ikliminin, sanayicinin ve vatandaşının yükünü artıracak bir adım olacaktır" dedi.

KKDF’nin kalkması için diğer bakanlarla konuyu görüşeceklerini belirten Şimşek, ayrıca dünyada ÖTV ve KDV gibi tüketim vergilerinin artırılması yönünde trend olduğunu, buna rağmen bu konudaki talepleri de değerlendireceklerini dile getirdi. 

Sanayicinin vergi reformu isteğini haklı bulduklarının da altını çizen Şimşek, bu konuda yaptıkları çalışmanın Meclis’te beklediğini ve konjonktür uygun olduğunda hayata geçebileceğini vurguladı ve ekledi:

"Amacımız vergiyi tabana yaymak, imtiyazları kaldırmaktır. Adil olmaya çalıştığımız vergi sisteminde ayrıca elimizdeki kaynağı nereye harcadığımız da önemli."

FOTOĞRAF