Doların ani ve hızlı yükselişi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yastığının altında döviz olan parasını altına, liraya dönüştürsün. Türk Lirası değer kazansın" çağrısına duyarsız kalmayan vatandaş, dolar yatırımını TL ya da altın cinsine dönüştürdü. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre önemli bir kısım yatırımcı ise gayrimenkule yöneldi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik bu dönemde konut alanların kazançlı çıkacağını belirterek, dolardan yüzde 20 kazanan vatandaşın gayrimenkule yatırım yapabileceğini söyledi.

2017'DE FİYATLAR ARTACAK

Başkan Çelik, "Dolardan yüzde 20 kazancın yanı sıra bir de kur kaynaklı maliyet artışı var. 2017'de evler bugünki fiyattan pahalı olacak. Hem yapılacak zam hem de konutun değer artışı söz konusu olacak. Bu da yüzde 15'lik bir fiyat farkı demek. Yani şimdi ev alan vatandaş yüzde 35 kazanacak" diye konuştu. Orta gelir grubunda ciddi bir konut talebi olduğunu dile getiren Çelik, gayrimenkul sektöründe tablonun kötü olmadığını belirtti. Çelik, "Mesela 2013'te 310 bin, 2014'de 489 bin olan konut stoku 2015'de 290 bine, bu yılın ilk 9 ayında ise 195 bine düşmüş" dedi.

İTİBAR İÇİN İNDİRİM YAPILABİLİR

Sektörde bazı firmaların kredi borcunu ödemekte zorluk çektiğini belirten Çelik, "Nakit akışını, banka borcunu yönetmek adına bir takım firmalar fiyatları düşürebilir ya da vadeleri uzatabilir. İşadamı itibarını kaybetmemek için zararı göze alır. Çünkü işadamı için sermaye para değil itibardır. Önümüzdeki yıl böyle örnekler de görebiliriz. Şirketlerin sunduğu vadeler 12 yıla çıkabilir" dedi. Bankaların da bu dönemde elini sıkı tuttuğunu belirten Çelik, "Bankalar yatırıma kredi vermek istiyor. Borç ödemek için kredi vermeyi riskli görüyorlar" diye konuştu. İnşaat sektörünün kurumsallaşamadığını belirten Çelik, "Mevzuat ve idare şeffaf değil, kurumsallaşamayan şirketin büyümesi mümkün değil "dedi.
Şimdi ev alan % 35 kazanır