Mehmet OKUR/SİLİFKE (Mersin), () - TÜRKİYE'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Silifke İlçesi'nde açık alanda üretimi yapılan çilek, Rusya'ya ihraç edilmeye başlandı.
Silifke'ye bağlı belde ve köylerde yetiştirilen açık alandaki çileğin hasadının başlamasının ardından Atayurt Beldesi'ndeki hale getirilen meyve, buradan Rusya'ya gönderiliyor. Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca, açık alanda çilek üretimiyle ihracatın aynı anda başlamasının sevindirici olduğunu söyledi. Aynı zamanda çilek üreticisi de olan Akarca, "Hasadı yapılan çileğin bir bölümü ise Rusya'ya ihraç edildi. Kalan kısmı ise Ankara ve İstanbul olmak üzere yurdun değişik bölgelerine gönderiliyor. Çilek, şu anda kilosu üreticiden kalitesine göre 2.5 ila 3.5 liradan alınıyor" dedi.
20 BİN TON ÇİLEK İHRAÇ EDİLECEK
Silifke'de bu yıl 15 bin dönüm araziden 60 bin ton çilek hasadı yapılacağını ifade eden Akarca şunları söyledi:
"Bunun da en az 20 bin tonunun ihraç edilmesi hedefleniyor. Geçen yıl çileğin ortalama fiyatı 1 ile 1.50 lira arasındaydı. Fiyatların bu yıl ise aşağı düşmeyip daha fazla olması beklentisi içerisindeyiz. Hasat sezonu temmuz ayı sonuna kadar sürecek. Bu nedenle herkes gönül rahatlığıyla Silifke çileğini yiyebilecek. Silifke çileği tüm dünyada tanınır hale geldi. Böylelikle yoğurdu ile tanınan Silifke artık çileğiyle de ün kazanmaya başladı. Çiftçilerimiz de en kaliteli çileği üretmek için var gücüyle çalışıyorlar."
10 BİN KİŞİYE İŞ KAPISI OLDU
İlçede çileğin ekiminden hasat sezonunun bitmesine kadar önemli bir istihdam sağladığına da dikkati çeken Akarca, şunları kaydetti:
"Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması, akabinde gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor."

MO(BK/CK) (FOTOĞRAFLI)