MANİSA'da geçen nisan ayının ilk günlerinde ve geçen pazar ve pazartesi günü yağan dolu yağışı üzüm, mısır, domates, hububat ve karpuz tarlalarında zarara neden oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, zarar gören sigortasız çiftçilerin kredi borçlarının erteleneceğini açıkladı.
Manisa'da geçen nisan ayı başında etkili olan dolu, geçen pazar ve pazartesi günü birkez daha çiftçiyi vurdu. Şiddetli yağmur ve dolu yağışından zarar gören merkeze bağlı, mahalleye dönüşen köy ve beldeler Muradiye, Yağcılar, Üçpınar, Gülbahçe, Göksu, Tekeller ve Çamköy ile Sarıgöl ve Saruhanlı ilçelerindeki çiftçiler, ürünlerinin neredeyse tamamını kaybetti. Hasar tespit çalışmalarına başladıklarını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, özellikle tarım sigortasına dikkat çekti.
Doğal afet durumlarında tarım sigortasının riski en aza indirgediğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, şöyle konuştu:
"Öncelikle böyle bir afetin engellenmesi mümkün değil. Ancak bunun riskini ortadan kaldırmak veya en aza indirmek mümkün. Bakanlığımız tarafından 2006 yılında çıkartılan tarım sigortaları kanunu, çiftçilerimize getirilen en büyük destek. O zamandan bu zamana uygulanan bir sitem var. Çiftçilerimiz bu konuda defalarca, eğitim çalışmalarıyla bilgilendirilmekte ve uyarılmakta. TARSİM ile ürünlerinin sigortalanması istenmektedir. Sigortalatma oranında Manisa, Türkiye'nin önde gelen illerinden bir tanesi. Bu tabiki yeterli değil. Biz bütün bitkisel ve hayvansal ürünlerimizin sigortalanmasını istiyoruz. Çünkü herhangi bir afet nedeniyle meydana gelecek zararı en aza indirgeyecek, riski en aza düşürecek temel kanun, tarım sigortaları kanunudur."
Dolu ve sağanak yağışlardan zarar gören çiftçilerin zararını TARSİM'in karşıladığını dile getiren Çebi, "2013 yılında dolu ve sağanak yağışlar sebebiyle Alaşehir ile Sarıgöl İlçesi'nde tarladaki ürün ve bağlarda zarar görülmüştü. TARSİM zarar gören çiftçilerimize yaklaşık 91 milyon liralık ödeme yapmıştı. Çiftçilerimizi bu tür doğal afetlere karşı ürünlerini sigortalatmaya çağırıyoruz."
SİGORTA YOKSA BORÇLAR ERTELENECEK
TARSİM sigortası yaptırmayan çiftçilerin zararlarının karşılanmayacağını, öte yandan zirai kredilerinin bir yıl erteleneceğini dile getiren İl Müdürü Çebi, şöyle devam etti:
"Dolu, don ve yağışlardan kaynaklanan zarar için hasar tespit çalışmalarımızı yapmaya başladık. Bu tespitler neticesinde bakanlar kurulunun çıkarmış olduğu kararla beraber tarım kredi kooperatifi ve Ziraat Bankası'ndan almış oldukları zirai kredilerin 1 yıl süreyle ertelenmesi mümkün. Tarımsal üretim yapan tüm çiftçilerimizin, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olmaları ve bize arazilerini tespit ettirmeleri gerekiyor. Yapılan başvurular neticesinde ekiplerimiz hasar tespit çalışması yapıyor ve borçlarının ertelenmesi hususunda gerekli girişimlerde bulunuyoruz."

İK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)