YOZGAT Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, sığır cinsi hayvanların kayıt altına alınmasının yeni yönetmelikle 7 günden 3 aya çıkartıldığını açıkladı.
Sığır cinsi hayvanların tanımlanması, küpelenmesi ve kayıt altına alınması işlemlerinin 20 günlüğe kadar yapılmasının zorunlu olduğunu belirten Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir, hayvan sahiplerinin de yönetmelik kapsamında yeni doğan, ölen, kesilen, satın alınan hayvanlarına ait bildirimlerini 7 gün içerisinde bildirimde bulunmaları gerektiğini hatırlattı. Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, uygulamada yaşanılan sorunlar nedeniyle hayvan sahiplerinin belirlenen süre içerisinde başvuruda bulunamadıklarını, bu nedenle de sığır cinsi hayvanların küpesiz kalıp, buna bağlı mağduriyetlerin çıktığını kaydetti. Özdemir, sıkıntıları dikkate alan bakanlığın yönetmenlikte değişiklik yaptığına vurgu yaparak, şu bilgileri verdi:
"Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile sığır cinsi hayvanların tanımlanması doğumundan itibaren en geç 3 ay içinde, ancak 3 aydan önce hayvan doğduğu işletmeyi terk edecekse işletmeyi terk etmesinden önce gerçekleştirilecektir. Hayvan sahibi, işletmesine ve işletmesinden yapılan sığır cinsi hayvan hareketlerini 7 gün içinde bu hayvanların doğumlarını, ölümlerini, işletmede zorunlu kesimlerini, yetiştiricinin kendisine ve işletmesine ait bilgilerini 30 gün içinde bağlı bulundukları tarım müdürlüklerine bildirecektir. Bu kapsamda sığır cinsi hayvanı bulunan yetiştiriciler, işletmelerinde doğan buzağıların tanımlanması ve kayıt altına alınması amacı ile doğumu takip eden 30 gün içerisinde Damızlık Sığır Yetiştiriciliği'ne bildirimde bulunmak, 3 ay içerisinde de küpesiz hayvanlarını küpeleterek kayıt altına aldırmaları gerekmektedir."
Özdemir, Damızlık Birliği tarafından 'Alo Buzağım Doğdu' hattının kurulduğuna da dikkat çekerek, "Hayvan sahiplerinin aramaları halinde sözlü bildirimde bulunabilecek, hayvanların en kısa sürede küpeleri takılacaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI