İSTANBUL, 27 Haziran () - Sendikalar, hükümetin, Şişe Cam'da 8 gün süren grevi, "genel sağlık ve milli güvenlik" gerekçesiyle 60 gün ertelemesine tepki gösterdiler. Sendikaların açıklamalarında, grev yasağının "12 Eylül ürünü" olduğu vurgulandı.

Şişe Cam işyerlerinde örgütlü Türk-İş'e bağlı Kristal-İş Sendikası'nın Genel Başkanı Bilal Çetintaş yaptığı yazılı açıklamada, "AKP hükümetinin bu hukuksuz, keyfi ve grev düşmanı kararını şiddetle protesto ediyoruz" dedi ve ekledi:

"Hükümet bu kararıyla demokrasiye ve sendikal haklara zerre kadar saygı duymadığını ortaya koymuştur. Türkiye grev yasaklı ve işçilerin hak arayamadığı bir ülkedir. 12 Eylül ürünü yasalarda yer alan ve AKP tarafından 2012’de yeniden yasalaştırılan grev erteleme mekanizması aslında bir grev yasaklama aracıdır. Grev erteleme mekanizması ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından şiddetle kaldırılmasını ve değiştirilmesi istenmiştir."

Grev ertelemenin "keyfi bir mekanizma" olduğunun yargı kararları ile defalarca kanıtlandığına da dikkat çeken Çetintaş, "Nitekim 2003 ve 2004 yılında ertelenen grevlerimiz için Danıştay yürütmeyi durdurma ve iptal kararı vermiştir" dedi ve açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Hükümetin bu kararından sonra Türkiye’de grev hakkından söz etmek mümkün değildir. Hükümet etkili grevlere tahammül edemiyor. Hükümet grevleri ya erteliyor ya da kırıyor. Bu hükümet döneminde etkili hiçbir grev uygulanamamıştır. Başta cam ve lastik olmak üzere büyük ve etkili grevler ertelenmiş veya Çaykur ve THY’de olduğu gibi etkisiz hale getirilmiştir."

"YASAK ANAYASA'YI AÇIKÇA İHLALDİR"

Türk-İş Konfederasyonu içinden sendikaların oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu da yaptığı açıklamada, "Demokrasilerde grevler yasaklanmaz. Grev hakkı temel insan haklarından biri olarak anayasal ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Erteleme adı altında yapılan yasak, ulusal birliği sağlayan Anayasa'yı açıkça ihlal etmektir" denildi ve şu uyarı yapıldı:

"Ancak buradan bir kez daha grevi yasaklayan Hükümete ve işverene sesleniyoruz: Uyuyan devi uyandırıyorsunuz. Bu grevi yasaklayarak bu işten kurtulamazsınız. Mücadelemizin ateşini harlandırıyorsunuz. Bin 800 derecelik fırınlarda kristalleştirdiğimiz Şişecam direniş geleneğinin ateşi tüm ülkeye yayılacaktır. 50 yıllık direniş geleneği elbette haklı mücadelesinde kazanacaktır."

"EVREN HÜKÜM GİYDİ ZİHNİYETİ İKTİDARDA"

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu'nun, "Kenan Evren Hüküm Giydi Ancak Zihniyeti İktidarda" başlıklı açıklamasında da, "Bu kararın mili güvenliği ve genel sağlığı bozucu olduğunu iddia etmek ne akılla, ne mantıkla, ne de hukukla açıklanamaz. Bu kararın temel nedeninin başta Şişecam olmak üzere sermaye gruplarından gelen talepler olduğunu ve genel sağlık ve milli güvenlik gerekçesinin sadece bahane olduğu çok açıktır" denildi ve şu görüşlere yer verildi:

"Hükümet bu kararıyla demokrasiye ve sendikal haklara zerre kadar saygı duymadığını açıkça ortaya koymuştur. DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası olarak AKP Hükümeti’nin bu sermaye yanlısı, keyfi ve grev düşmanı kararını şiddetle protesto ediyor, Kristal-İş Sendikası ve 5800 cam işçisinin haklarını alma yolundaki bu kutsal mücadelesinde her zaman yanlarında olacağımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz."