İSTANBUL () - YEREL seçimlerin siyasi tabloda köklü değişiklik yapmaması ve ABD Merkez Bankası'nın "düşük faize devam" sinyalinin vermesi, döviz kurları ve faizi geriletiyor. Dolar 2.13 lira ile yılın en düşük düzeylerine gerilerken, devlet faizinde sert düşüşler yaşandı.

Seçimler öncesi 2.1895 ile 2.19 liraya yakın işlem gören dolar, seçim sonrasının ilk gününde 2.16 liraya kadar geriledi. Türkiye'de piyasalar kapandıktan sonra konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ekonomik büyümenin arzu edilen düzeye gelmediğini belirterek, düşük faiz politikasını sürdüreceklerini söylemesi, lira dahil tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine destek oldu.

Yellen'ın konuşmasının ardından doların lira karşısındaki gerilemesi sürdü ve 2.13 liraya kadar indi. Dolar, Türkiye piyasalarının açılışında 2.14 lira düzeyinde işlem görüyordu.

Dolardaki gerileme Türkiye'nin devlet kağıdının faizlerini de geriletti. Seçim öncesinde yüzde 11.0'in üzerinde seyreden devlet faizi yüzde 11.0'in altına düştü. 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil, spot kapanışta son işlemlerde yüzde 10.37 düzeyindeydi. 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilde bileşik faiz de yüzde 10.69'a kadar geriledi.

Küresel piyasalarda bugün Almanya Mart ayı işsizlik oranı, euro bölgesi imalat PMI, Şubat ayı euro bölgesi işsizlik ve Mart ayı ABD ISM imalat endeksi verileri izlenecek. Türkiye piyasaları, bu verilerin yanı sıra, Hazine ihaleleri ile TİM Mart ayı ihracat ile İstanbul Ticaret Odası Mart ayı enflasyon verilerihi izleyecek.

Hazine Nisan ayında toplam 16.4 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 10 milyar lirası piyasadan toplam 13.7 milyar liralık iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. 

(OSS)