ADANA, () - YEREL seçim öncesi sendikalarla masaya oturan belediyeler işçilerin yüzünü güldürdü. Yılda ayrıca 4 maaş ikramiye de ödenen CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde en düşük işçi maaşı 3 bin 400 liraya yükseldi. Diğer bazı belediyelerde de aylık 2 bin 500 liradan aşağı maaş alan işçi kalmadı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası arasında bin 280 işçi adına yapılan toplu iş sözleşmesiyle işçilere yüzde 16 oranında zam yapıldı. En düşük maaş 2 bin 869 TL iken, yapılan zam ile evli 2 çocuklu en düşük işçi maaşı, aile yardımıyla 3 bin 400 TL'ye yükseldi. Diğer sosyal haklar hariç ayrıca işçilere yılda 4 maaş da ikramiye ödeniyor.
Mersin'in merkez BDP'li Akdeniz İlçe Belediyesi'nin DİSK Genel-İş Sendikası ile imzaladığı toplu iş sözleşmesiyle, en düşük işçi maaşı 2 bin 995 liraya yükseldi. Sosyal haklarda da önemli yüzde 100'e varan artışlar oldu.
Başkanı bağımsız olan Adana Büyükşehir Belediyesi ile Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşme görüşmeleri de sonuçlandı. En düşük işçi maaşı 2 bin 500 TL oldu. 2014'ün mart ayında başlayarak 2 yıllık süreyi kapsayan toplu iş sözleşmesi bin 103 işçiyi ilgilendiriyor. Belediye işçilerine yılda 4 ikramiye de ödeniyor.
Adana'nın merkez CHP'li Çukurova İlçe Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Adana Şubesi arasında yürütülen toplu iş sözleşme görüşmeleri de anlaşmayla sonuçlandı. İşçilerin maaşına net 500'er lira zam yapılınca 128 işçinin en düşük maaşı 2 bin 900 lira oldu. Adana'nın merkez Ak Partili Seyhan İlçesi'nde de imzalanan toplu sözleşmeyle birlikte en düşük işçi maaşı 2 bin 800 liraya yükseldi.
İŞÇİLER ÇOK MUTLU
Belediye-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Zeki Eker, toplu iş sözleşme görüşmelerinin iyi bir ortamda geçtiğini belirterek "Karşılıklı anlayış ve hoşgörü içinde geçen görüşmeler 4 oturumda olumlu sonuçlandı. Gönül isterdi ki daha fazla zam alabilelim. Ancak belediyenin imkanlarını da düşünmek gerekiyor. Yine de çok iyi bir sözleşmeye imza attığımızı söyleyebilirim" dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise yüzde 16 zam yaparak çalışanların yaşam standartlarını önemli ölçüde iyileştirdiklerini söyledi.

BK(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)