Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 8 Mayıs () - TÜRKİYE İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre, iç talebi kısmaya yönelik tedbirlerin etkisiyle sanayi üretimi Mart ayında, art arda ikinci kez azaldı, yıllık bazda ise yükseldi. Beklentilerin altında gerçekleşen azalma sanayi üretiminde olumlu karşılandı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Mart ayını rakamların yıllık bazda oldukça iyi bir artışla geldiği belirterek, "Mart ayında sanayide olumlu bir ivme ile devam ediyor" dedi ve ekledi:

"Bu rakamların büyümeye etkisi de önümüzdeki dönemde yansıyacaktır. Rakamlar, hükümetin sıkılaştırmasının etkisiyle Mart ayında ikinci kez azaldı. Ancak düşüş beklenenin altında geldi. İç piyasada vadeli ticarette ki sınırlamanın etkisi zaten vardı. İç piyasadaki daralmanın bu görüntüyle devam edeceği beklentileri var. Nisan ayında rakamlar daha iyi gelecektir çünkü en yüksek ihracat rakamları bu ayda gerçekleşti. Mayıs ayında da benzer yükseklik olacaktır, Mart-Nisan-Mayıs en yüksek ihracat olduğu dönemdir. Yaz döneminden sonrada Türkiye'nin büyüme rakamları az çok belli olacaktır."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da yaptığı yazılı açıklamada, ülke büyümesinin ana belirleyicisinin "sanayi üretimi" olduğuna işaret ederek, "Artık ilk çeyrek itibariyle güçlü bir ülke büyümesinin olacağı görülmüştür. Öncü göstergeler ikinci çeyrekte de olumlu haberlerin devam edeceğini bize söylemektedir" dedi ve şu görüşlere yer verdi:

"Sanayimiz artık kabuk değiştirmektedir. Sanayicilerimiz, artık daha rekabetçi ürünler üretmek üzere düğmeye basmışlardır. Çünkü uzun vadede başarılı ve kalıcı olmanın anahtarı rekabet edebilir ürünlerden; rekabetçi ürünün yolu da ar-ge’den geçmektedir. Bu amaçla Bakanlık ve bağlı kuruluşlarımız olarak sanayimizin rekabetçiliğini artırması için, sanayicimizin ve girişimcimizin önünü açıyoruz."

ING Bank Ekonomik Araştırmalar Grubu'nun değerlendirmesine göre, Aralık’tan bu yana beklentilerin üzerinde artan sanayi üretimi bu performansını yıllık bazda yüzde 4.2 büyümeyle Mart’ta da korudu. Bununla birlikte Şubat’ta olduğu gibi tahminlerden sapma Aralık ve Ocak sonuçlarına kıyasla görecenin daha sınırlı kaldığı belirtildi.

Yılın ilk ayındaki sert artışın ardından Şubat’ta düşen mevsimsellikten arındırılmış endeks aylık bazda yüzde 0.4'le daralmaya Mart'ta da devam etti. Son olarak ilk çeyrek (takvim etkisinden arındırılmış) ortalama sanayi üretimi endeksi yıllık bazda yüzde 5.3 artarak, 2013’ün son çeyreğindeki ortama büyüme performansına göre hızlanırken, bu yıl ilk çeyrekte büyümede görünümün beklenenden olumlu olabileceğine işaret etti.

ARTAN DIŞ TALEBİN SANAYİ ÜRETİMİNE OLUMLU ETKİSİ OLDU

INGBANK'ın değerlendirmesinde, geniş ekonomik sınıflamalara göre, yıllık büyümeye en büyük katkıyı Kasım 2013’ten bu yana olduğu gibi ekonomik performansın göstergesi olarak görülen ara malı üretimi yaptığı belirtildi. Ancak bu grubun ana endekse olan desteği yüzde 1.62 puanla önceki aya kıyasla bir miktar gerilediği, öte yandan, dayanıklı tüketim malları üretiminin katkısı yüzde 0.19 puan olurken, dayanıksız tüketim malı grubunun katkısı yüzde 1.08 puana yükseldiğine dikkat çekildi. Bu durum, Mart ayında tüketici güven endeksindeki görülen toparlanmanın bir yansıması olarak değerlendirilebileceği belirtilen açıklamada ayrıca, "Ek olarak, ilk çeyrek gerçekleşmesi tüketim cephesindeki ivme kaybının yılın başında öngörülenden daha düşük olacağına, ayrıca artan dış talebin sanayi üretimini olumlu etkilemeye devam ettiğine işaret ediyor" denildi.

BÜYÜME ENDEKS GENELİNDE DEVAM EDİYOR

Yapılan değerlendirmede, yatırım iştahı görünümünü anlamak açısından takip edilen sermaye malları üretimi toplam büyümeye yüzde 0.60’lık olumlu katkı yaparak bu grubun endekse olan desteğinde Aralık’tan bu yana görülen gerilme eğilimini sona erdirdiğine dikkat çekilerek, "Ancak çeyrek toplamına baktığımızda, tüketim ve yatırım göstergeleri genel olarak iç talepte daralmaya işaret ediyor. Sektörel bazda yıllık bazda yüzde 3.6 büyüyen imalat sanayinin alt gruplarında son üç ayda olduğu gibi ihracata duyarlı olan makine-ekipman, gıda, otomotiv, tekstil, kimyasal ürünler ve kauçuk plastik ürünleri üretimlerinin öne çıktığı görülüyor. Negatif katkı yapan grupların payının yüzde 14.2’ye gerilemesi ise büyümenin endeks genelinde devam ettiğini ortaya koyuyor" ifadelerine yer verildi.

YUKARI YÖNLÜ RİKSLER ARTIYOR
Şimdiye kadar açıklanan verilerden büyümeye katkıda ihracatın öne çıktığı, iç talepteki daralmanın dış talep tarafından telafi edileceği belirtilen değerlendirmede, ayrıca, "Yerel seçimlerin ve yurtdışı gelişmelerin getirdiği hava ikinci çeyrek büyümesine olumlu katkı sağlayacak gibi gözüküyor. Nisan’da reel sektör ve tüketici güvenindeki toparlanma eğiliminin koruması, PMI endeksinin 51.1’e gerilemesine rağmen eşik değerinin üzerinde kalması ve kapasite kullanım oranının artması büyümede yukarı yönlü risklerin arttığını teyit ediyor" denildi.

(OSS)