(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 9 Haziran () - Sanayi üretiminde Nisan ayındaki büyümenin ağırlığı madencilik ve taşocakçılığı sektöründen geldi. Sanayi üretiminde aylık ve yıllık bazda gerçekleşen yükselişlerde en yüksek oranlı artış madencilik ve taşocakçılığı alt sektöründe meydana geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Sanayi Üretimi verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Nisan'da bir önceki aya göre yüzde 1.0 ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 4.6 arttı.

Nisan ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3.4 arttı.

Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9.3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4.2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 5.8 yükseldi.

Buna karşılık, sanayinin motor gücü sayılan imalat sanayii alt sektörlerinde, Nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 25.4 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 14.5 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, yüzde 5.0 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin üretim izledi.

İmalat sanayi alt sektörleri yıllık bazda incelendiğinde ise, Nisan ayında en yüksek düşüş yüzde 6.0 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 5.5 ile diğer imalatlar, yüzde 4.7 ile de elektrikli teçhizat üretimi izledi.

(OSS)