SAMSUN'da faaliyet gösteren Anadolu Isı Sanayi, ürettiği güneş enerji sistemlerini bir çok ülkeye ihraç ediyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sacit Güvenç, "3 ayrı fabrikada 16 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıp dünyaya pazarlıyoruz" dedi.
Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan Anadolu Isı Sanayi, 1997 yılında 40 metrekarede başladıklarını faaliyetlerini bugün önemli bir noktaya taşıyarak Amerika’dan Avrupa Birliği ülkelerine, Afrika'ya kadar bir çok ülkede hizmet veriyor. 450 kişinin istihdat ettiği şirkette güneş enerji sistemleri, boyler, havlupan ve alüminyum radyatör üretiliyor. Anadolu Isı Sanayi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sacit Güvenç, "Önceleri ısıtma ve soğutma, güneş enerjisi sistemlerinin montaj ve satışı ile başladık. Güneş enerjisi bölgemizde hiç bilinmiyordu ve üretici de yoktu. Farklı firmalardan ürünleri toplayıp ürünleri paket sistem yapıyorduk. Böylelikle müşterilerimize kolaylık sağlamış oluyorduk. Bir dönem sonra 'bu ürünlerin bazılarını biz üretebilir miyiz?' fikriyle ilk üretimler küçük bir atölyede başladı. Sonrasında sanayi sitesinde, 300 metrekarelik daha büyük bir atölyeye taşındık. Artık bölgede satmış olduğumuz güneş kolektörlerini, güneş enerji depolarını kendimiz üretmeye başladık. 2001 yılında da Samsun Organize Sanayi Bölgesi'ndeki ilk fabrikamızı kurduk ve üretim gamımızı her geçen gün arttırdık. Bugün merkez organize sanayi bölgesinde 3 ayrı fabrikada 16 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz" dedi.
2003 yılında ihracata başladıklarını ve dış ticaret kadrolarıyla her geçen gün ihracatını daha da artırdıklarını belirten Sacit Güvenç, "Amerika’dan Avrupa birliği ülkelerine, çevre ülkelere, Afrika ülkeleri ve Ekvator’a kadar bir çok ülkeye ihracat yapıyoruz. 2013 yılında özellikle güneş kollektörüne yatırım yaptık. Otomatik kaynak hatları kurduk. Böylelikle hem ürün gamımızı, hem de üretim kapasitemizi artırdık" diye konuştu.
Güneş enerji sektöründen 6 firma bir araya gelerek 2011 yılında tamamı Çin’den ithal edilen ve güneş enerjisinde kullanılan vakum tüp üretimi yapmak için Aydın Nazilli Organize Sanayi Bölgesi'nde 15 bin metrekare kapalı alanda fabrika kurduklarını dile getiren Sacit Güvenç, "Bu fabrikamızda yılda 4 milyon vakum tüp üretiyoruz. Bu fabrikamızda, bir taraftan kum girip diğer taraftan vakumlu cam tüp olarak çıkmaktadır. Yatırımı Nazilli de yapmamızın sebebi ise ürünün hammaddesinin Aydın’ın Çine İlçesi'nde bulunmasından dolayıdır" dedi.