İSTANBUL, 7 Mayıs () - Financial Times'ın düzenlediği Türkiye Zirvesi'nden "reformlara devam" çağrısı geldi. DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, "Önümüzdeki dönemde hem sürdürülebilir büyümeyi sağlamak hem de sağlıklı bir ekonomiye sahip olmak için ekonomik reformlara devam etmemiz şarttır" dedi.

Financial Times İkinci Türkiye Zirvesi, Akbank ve Citibank’ın desteği ve DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi işbirliğiyle İstanbul’da gerçekleştirildi. "Türkiye Avrupa’nın Gelecek Güç Merkezi Olabilir mi?" başlığı ile gerçekleşen, Türkiye’de iş yapma ile ilgili fırsatların ve zorlukların tartışıldığı zirvenin açılış konuşmalarını DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Financial Times Uluslararası İlişkiler Editörü David Gardner yaptı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye ekonomisinin son on yılda oldukça dikkat çekici bir performans gösterdiğine ve yapısal reformların da desteğiyle küresel piyasalarla sıkı bir şekilde entegre olduğuna işaret etti. Aynı zamanda Akbank Yönetim Kurulu Başkanı olan Suzan Sabancı Dinçer, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçen on yılda Türkiye’ye bakarsak, ekonomimiz büyüdü. Enflasyon ve faiz oranları düştü. Ticaretimiz arttı. Hükümetin mali disiplin politikasının sayesinde bütçe açığının milli gelire oranı ve borçluluk oranı son on yılda gelişme kaydetti. Ülke olarak hepimiz bir üst lige çıktığımızı hissediyoruz. Ülkemizin ekonomik potansiyeli büyük ve bankacılık sistemi güçlü. Türkiye, geçen on yıllık sure zarfında uluslararası yatırımcılara güven veren bir ülke olarak tüm dünyadan doğrudan yabancı yatırım çekti. Önümüzdeki dönemde hem sürdürülebilir büyümeyi sağlamak hem de sağlıklı bir ekonomiye sahip olmak için ekonomik reformlara devam etmemiz şarttır. Aynı şekilde katma değer sağlayacak türdeki doğrudan yabancı yatırımı çekebilmek için ülkemizdeki iş ortamını daha da iyileştirmemiz gerekmektedir."

BÜYÜME İÇİN YENİ FIRSATLAR

Zirve'ye, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı da katılarak birer konuşma yaptılar. Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı "Büyüme için yeni fırsatlar" konulu panele katıldılar.

Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu da "Globalleşme Yolunda Türkiye" konulu bir konuşma gerçekleştirirken, zirveye ayrıca Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv , Coca Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas ve GE Türkiye Başkanı Canan M. Özsoy gibi iş dünyasının önde gelen isimleri de panellerde konuşmacı olarak yer aldılar.

FT Türkiye Zirvesi’ne yurtdışından ve Türkiye’den üst düzey kamu sektörü temsilcileri, özel sektörden öncü finans stratejistleri, çokuluslu firma yönetici ve CEO’larından oluşan 200’ü aşkın üst düzey karar alıcı katıldı. Zirve'de ayrıca, "Ekonomik Büyüme için Yeni Fırsatlar", "Bölgesel Finans Merkezi", "Inovasyon Kültürü" başlıklı panel oturumları yapıldı.

DOĞRUDAN DIŞ YATIRIMLARIN ÖNEMİ

Türkiye’de iş yapmanın avantaj ve zorluklarıyla, önümüzdeki döneme ilişkin iş fırsatlarının da ele alındığı Financial Times Türkiye Zirvesi'nde, Türkiye'nin istikrarlı büyümesi için reformların sürdürülmesinin önemi üzerinde duruldu. Birçok gazeteci, işadamı ve akademisyenin de konuşmacı olarak katıldığı zirvede, Türkiye için doğrudan dış yatırımların önemi ve sürdürülmesi için alınması gereken tedbirler konuşuldu. FT Türkiye Zirvesi, uluslararası yatırımcıların siyasi ortamda ve iş ortamında giderek daha da önemli bir rol alan Türkiye’nin görüşlerini paylaşmak için yeni ve tecrübeli yatırımcıları, üst düzey hükümet yetkilileri ile bir araya getirdi. Katılımcılar ve finansal stratejistler iş yapma fırsatlarını değerlendirdi.
(OSS)