İSTANBUL, 2 Eylül () - ABD ve AB ülkeleriyle yaşadığı Ukrayna gerginliği nedeniyle gıda alımlarında yönünü Türkiye'ye çeviren Rusya, ihracatçıların yeni umudu oldu.

Rusya'nın gıda ve tarım ithalatını Türkiye'ye kaydırmasının, özellikle ihtiyaç fazlası üretimin ihracata yönlendirilmesinde fayda sağlayacağını ifade eden Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, "Yılda 40 milyar dolar civarında gıda ve tarım ürünleri ithalatı yapan Rusya'ya ihracat, tarım ve gıda sektörlerine önemli girdi sağlar" dedi.

Rusya gibi pazarlara yapılan gıda ve tarım ürünleri ihracatının ülkeye net döviz girdisi sağladığına dikkat çeken Orhan Sabuncu, "Yaşanan son durum Rusya’ya yapılacak yaş meyve sebze ihracatımıza olumlu yansıyacaktır. Ancak bir anda patlama yaşanacak gibi çok büyük bir beklentiye kapılmak doğru olmaz. Rusya zor ve seçici bir pazar. Gıda güvenliği ve kaliteden ödün vermeden bu pazara girebildiğimiz kadar girmek ve kalıcı olmak gerekli" diye ekledi.

OTOMOTİV YAN SANAYİİ

Sabuncu, daha önce yaptığı açıklamada da, otomotiv endüstrisinin ihracatta ve yatırımda yeni fırsatlar kolladığına işaret ederek, Rusya Federasyonu'nu Türk otomotiv endüstrisinin globalleşmesi ve ihracatını artırabilmesi için çok önemsediklerini vurguladı ve ekledi:

"Halen bu ülkede 13 otomotiv yan sanayii firmamız yatırım yapmış durumda. Bu sayının önümüzdeki beş yılda 30 adede ulaşacağını tahmin ediyoruz. Katıldığımız fuarlar ve ticari heyetler çerçevesinde birçok firmamızın bu yöndeki girişimlerini ve işbirliği görüşmelerini gözlemliyoruz. Ruslar Türk otomotiv sanayinin kalitesine ve becerisine güveniyor. Mutlaka orada olmamızı istiyorlar."