Ünlü Stratejist Tim Ash'ten de ilginç örnek geldi: "Rusya’nın GSYİH’si 700-800 milyar $'a düşebilir. Oysa Türkiye’nin 3 katıydı." 

Rusya ekonomisinde bir süredir çalan 'tehlike çanları' gittikçe şiddetleniyor. Petroldeki düşüşün Rusya'ya etkisi etkisi, ülkede uygulanan ekonomik yaptırımlar ve diğer sorunları geride bırakmaya başladı. Ruble, en son dolar karşısında 80.156 seviyesine gerileyerek, tarihi rekor kırdı. Bu gelişmelerle ülkede 'acil durum' ilan edilirken Davos'a gitmesi beklenen Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina da, son anda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çağrısı ve deyimiyle 'evde kaldı.' 

DAVOS'A GİTMEYİN: İŞ VAR!

BBC'nin analiz haberine göre, Putin önceki gün iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldiği forumda, ekonomi yönetiminin tüm ağır toplarının hazır olduğunu görünce şu espriyi yaptı: "Herkes burada. Kimin Davos’a kayak yapmaya gittiğini anlamadım! Eskiden giderlerdi. Şimdi gitmemişler. Anlaşılan bilete paraları yetmemiş, tasarruf etmişler. İyi etmişler, evde kalıp çalışmak lazım." Perşembe günü Davos Ekonomik Forumu’na, Rusya adına Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina gidecekti. Ancak Rus Rublesi'nin 'kara gün' yaşaması ve bir günde yüzde 5 değer kaybetmesi tüm hesapları değiştirdi. Merkez Bankası, kurdaki sert dalgalanmaya karşı önlem alması için acil toplantıya çağırdı.

PETROL BAŞINI YAKIYOR

2016 bütçesini ham petrol fiyatında ortalama 50 dolar hesabıyla yapan Rusya, Brent petrolünün varil fiyatının 27 dolara kadar inmesiyle zor günler yaşıyor. Rusya’nın bütçe gelirlerinin yaklaşık yüzde 45’i petrol ihracatından geliyor. İran petrolünün yeniden dünya piyasalarına çıkarak zaten fazla olan arzı artırması, Çin'deki yavaşlamanın etkisiyle petrole talebin düşme beklentisi, ABD’nin ihraç yasağını kaldırarak arzı ateşlemesi ve Arap ülkelerinin üretimi kısmaya yanaşmaması, aksine pazar payını kaybetmemek için fiyat kırmaları Rusya için krizi daha da derinleştiriyor.

Borcu boyunu aştı

Haziran 2014’te 502 milyar dolar olan Rusya’nın toplam dış borcu şu anda 515,3 dolar. Bunun çoğu devlete ait şirketlere ait. Devletin doğrudan kendi borcu ise 29 milyar dolar. Buna karşılık Rusya Merkez Bankası’nın altın ve döviz rezervleri 368,3 milyar dolar. Aralık 2014’te kriz derinleşmeye başladığında rezervler 400 milyar dolardı. Bu şartlarda Rusya, kaçınılmaz olan bütçe açığını azaltmak için giderleri yüzde 10 azaltma kararı aldı. 

1998 krizi mi geliyor?

Öte yandan petrolle birlikte rublede yaşanan sert düşüşün durmaması durumunda Rusya’yı 1998’deki ekonomik krizin benzerinin beklediği endişesi tartışılmaya başlandı. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, "Bütçe harcamalarını hemen yüzde 10 kısmazsak, ülkede 1998’dekine benzer zararlar görebiliriz" uyarısı yaptı.

Türkiye'nin 3 katıydı...

Londra'daki Nomura Yatırım Bankası Gelişen Ülkeler Stratejisti Tim Ash, şu anda dolar için ruble karşısında üç haneli kurun bile tahminlerin ötesinde olmadığını vurguluyor. Ash, "Düşünün, eğer dolar 100 ruble olursa, Rusya’nın dolar cinsinden GSYİH’si 700-800 milyar dolara düşer. Neredeyse Türkiye ekonomisi kadar olur. Oysa sadece üç yıl önce Rusya ekonomisi Türkiye’ninkinin üç katıydı" açıklamasıyla krizin şiddetine dikkat çekti.  

Halk endişeli: En kötüsünü görmedik

Tüm bu felaket tablosuna rağmen bu ay ortasında yapılan FOM kamuoyu araştırma şirketinin anketi, halkın Putin’e güveninin hâlâ yüzde 76 gibi yüksek bir seviyede olduğunu gösterdi. Ancak Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi VTsİOM’un son anketine göre, Rusya vatandaşlarının yüzde 52’si ülke ekonomisinin henüz 'en kötü zamanlarını' yaşamadığı görüşünde.
Rusya gerilemede tarihi rekor kırdı!