Dünya finans çevreleri, Rusya’nın devlet kontrolündeki en büyük petrol şirketi Rosneft’in yüzde 19,5’lik hissesinin, İngiltere-İsviçre ortaklığındaki Glencore ve Katar devlet fonundan oluşan konsorsiyuma 10,5 milyar Euro'ya satılmasını tartışıyor. Türkrus'un derlediği habere göre piyasalarda büyük sürpriz yaşatan haber için Financial Timse gazetesi “Putin’in yeni zaferi” tanımını yaptı. Haberde Batının Rusya’yı yaptırımlar izole etmeye çalıştığı bir dönemde Kremlin’in Körfez’den yeni finansman bulması “başarı” olarak nitelendirildi.

The Wall Street Journal de benzer yorumu yaptı ve anlaşmanın hem siyasi hem de ekonomik bir başarı olduğu vurgusunu yaptı.

Guardian gazetesi, bu büyük hisse satış anlaşmasının yanında AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların “sönük” kaldığını yazdı.

Günde yaklaşık 5 milyon varil petrol üreten Rosneft'in satışı, Ukrayna krizinden bu yana Rusya'ya gelen en büyük yabancı yatırım olacak.

Satışın 300 milyon eurosunu Glencore üstlenirken, geri kalan kısım Katar Yatırım Otoritesi'ne (QIA) ait olacak. QIA hâlihazırda Glencore'un en büyük hissedarı. İsviçreli şirketten yapılan açıklamaya göre anlaşma da son aşama aralık ortasında tamamlanacak.

Rosneft CEO'su Igor Sechin, satış sonrası yaptığı açıklamada Avrupa'nın en büyük bankalarından birinin finansör olacağını belirterek, "Bize göre anlaşılan fiyat, piyasa fiyatının en az yüzde 5 altında ve olabilecek en mümkün rakam" dedi.

Son iki yılda yüzde 50 oranında düşen petrol fiyatlarının ekonomisini olumsuz etkilediği Rusya, bir süredir kaynak arayışında. Hatta Putin, ekimde yaptığı bir açıklamada, alıcı bulunamaması durumunda Rosneft'in kendi hisselerini satın alacağını söylemişti.  Söz konusu satış, ülkenin bütçe açığına 700 milyar rublelik bir iyileştirme getirecek.

Başkent Moskova'daki Raiffeisen Bank Analisti Andrey Polischuk, söz konusu satışın sürpriz olduğunu vurgulayarak "Kendi hisselerine büyük harcamalar yapmaktansa bir alıcı bulunması Rosneft yatırımcıları için olumlu" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Gaz ve petrol sektörünün 2016'da gördüğü en büyük satış" diyerek tanımladığı Rosneft anlaşması için Amerika'dan Asya'ya kadar 30 tâliple görüşülmüştü.

Rosneft'in yeni hissedarı Glencore'un Rusya'daki varlığı yeni değil. Şirket, orta ölçekli petrol üreticisi RussNeft PJSC'nin yüzde 25 hissesine sahip. Tarım alanında da yatırımları olan Glencore, alüminyum devi United Co. Rusal.'da da hissesi var.

Merkezi Moskova'da yer alan Uluslar Enerji Güvenliği Vakfı Başkanı Konstantin Simonov'a göre Glencore, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlardan korkmuyor çünkü Rusya'yla uzun süredir çalışıyor ve hatırı sayılır seviyede gelir elde etti bile. Bloomberg'e konuşan Simonov, "Avrupalı bir bankanın finansör olması Avrupa'nın da artık yaptırımlardan korkmadığını gösteriyor" dedi.

Kremlin Basın Servisince yapılan açıklamaya göre, şirketin Rus devleti kontrolündeki yüzde 19,5’lik hissesi İngiltere-İsviçre ortaklığındaki Glencore ve Katar devlet fonundan oluşan konsorsiyuma satıldı.

Açıklamada, Rosneft CEO’su Igor Sechin tarafından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e verilen bilgiye göre, toplam 10,5 milyar dolarlık hisse satışının, dünya enerji sektöründe bu yıl gerçekleşen en büyük satış işlemi olduğu belirtildi.

Satış işleminin, petrol fiyatlarının yükselmeye başladığı bir döneme denk geldiğine işaret eden Putin, “Söz konusu yükselişle, Rosneft hisselerinde değer artışı yaşandığını, dolayısıyla bu satışın doğru bir zamanda gerçekleştiğini söyleyebiliriz.” dedi.

Açıklamada, Putin’in Rus rublesinde dalgalanma yaşanmaması için Rosneft’in özelleştirilmesinden elde edilecek gelirin Rus rublesine çevirilmesi talimatını verdiği vurgulandı.
'Rosneft'in satışı Putin’in yeni zaferi