İSTANBUL, 25 Haziran () - Koç Holding’in ticari ve askeri gemi ile süperyat sektöründe faaliyet gösteren şirketi RMK Marine, tekne yapısından bağımsız kargo tanklarına sahip, "dünyada üretilen en büyük asfalt tankeri" ünvanını taşıyan ikinci tankeri de denize indirdi.

RMK Marine, en büyüklerin ilki olan T. ESRA’yı 24 Ocak 2014 tarihinde denize indirmesinin ardından ikinci tanker T. AYLİN için de önemli bir aşamayı gerçekleştirdi. T. AYLİN’in 24 Haziran Salı günü RMK Marine’in Tuzla’daki tersanesinde yapılan denize indirme törenine Koç Holding, DİTAŞ, TÜPRAŞ ve RMK Marine’nin üst düzey yöneticileri katıldı.

Gemi indirme töreninde konuşan RMK Marine’nin Genel Müdürü Adnan Nefesoğlu, T.ESRA ve T.AYLİN gemilerinin, tekne yapısından bağımsız kargo tankları ile dünyada yeni üretilmiş en büyük asfalt tankerleri olduğunu vurgulayarak, dünya genelinde ses getiren böylesi bir projede yer almaktan dolayı RMK Marine olarak gurur duyduklarını belirtti.

156,5 metre boyunda, 25 m eninde ve 9.5 m su çekimine sahip olan gemilerin 19,000 DWT’a kadar yük taşıyabilecek ve 14 mil sürat yapabilecek şekilde tasarlandığını kaydeden Nefesoğlu, "Enerji dostu 2 zamanlı dizel motoruyla yakıt tüketimini azaltan gemilerimizde 2500C sıcaklığa kadar başta bitümen olmak üzere zift gibi diğer petrol türevleri taşınabiliyor" dedi ve ekledi:

"Ülkemizin ve grubumuzun güzide şirketlerinden TÜPRAŞ’ın halihazırda sürdürdüğü, memleketimizin yıllık ticaret dengesine 1 milyar dolar ek katkı ve istihdam sağlayacak Fuel Oil Dönüşüm Projesi kapsamında inşası kararlaştırılan ve projenin bütünlüğü için büyük ehemmiyet arz eden gemilerimiz sırasıyla bu yıl Ağustos ve Aralık aylarında DİTAŞ’a teslim edilecektir."

KESİNTİSİZ 27 GÜN YOL ALABİLECEK
Tek pervaneli sevk sistemine sahip asfalt ve petrol ürünleri tankeri olarak dizayn edilmiş
olan gemi, servis hızında kesintisiz 27 gün sefer yapabilecek şekilde tasarlandı.

Gemi, tekne yapısından bağımsız 150 mm ısı izolasyonu yapılmış tanklarında petrol ürünleri (parlama sıcaklığı 60 OC üzeri), ve 250oC asfalt yüklerini taşıyabiliyor.

Geminin kargo bölgesi balast tankı olarak kullanılan çift dip ve çift cidar, kesintisiz ana güverte, tekneden bağımsız kargo tankları ve iki (2) adet kargo pompa dairesinden oluşuyor.

Kargo tankları dahil bütün tekne yapısı sonlu elemanlar yöntemi (FEM) ile analiz edilerek tekne ağırlığı, güvenliği konusunda optimizasyon yapıldı.

Tekne formu hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD) ile optimize edilmiş ve en düşük direnç ile ekonomik hızda en düşük yakıt sarfiyatı sağlamak üzere tasarlandı. Geminin genel tasarımı çevreci, maliyet açısından verimli, güvenilir ve esnek bir ürün elde etmeyi mümkün kılıyor.