İSTANBUL, 15 Mayıs () - Çimento sektöründe yüksek düzeylerdeki fiyat artışları ve bölge ve müşteri paylaşımı yapıldığı, mal vermenin reddi ve yıkıcı fiyatlama iddialarıyla mercek altına alınıyor.

Rekabet Kurulu, gelen şikayetleri araştırmak üzere sektörü incelemeye aldı. Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yapılan açıklamada, sektör ile ilgili iddialar üzerine kapsamlı bir sektör incelemesi yapma kararı alındığı belirtildi ve şöyle denildi:

"Çimento üreticisi teşebbüslere yapılan yerinde incelemeler ve verilen idari para cezalarına rağmen bu sektöre yönelik şikâyet sayısında azalma görülmemiş, bilakis söz konusu şikâyetler son dönemlerde artarak devam etmiştir.
 
Şikâyetlerde temel olarak 2013 yılı ve sonrasında oluşan yüksek düzeylerdeki fiyat artışlarına dikkat çekilmektedir. Buna ek olarak, bölge ve müşteri paylaşımı yapıldığı, mal vermenin reddi ve yıkıcı fiyatlama olarak nitelendirilebilecek uygulamaların varlığı iddialar arasında yer almıştır."

Sektörün ürün ve piyasa yapısının, rekabeti bozucu anlaşmaların ve birlikte davranışların gerçekleştirilmesini kolaylaştırıcı özelliklere sahip olduğu belirtilerek, şu ifadeler yer aldı:

"Bu çerçevede, çimento sektöründeki rekabet sorunlarının kaynaklarının tespit edilmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik yapısal veya davranışsal çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla Rekabet Kurumu tarafından kapsamlı bir sektör incelemesi yapılması uygun bulunmuştur."

Rekabet Kurumu'nun açıklamasında, sektör incelemesi sürecinde sektörde yer alan tüm paydaşlara konuya ilişkin görüş ve önerilerini iletmeleri çağrısı da yapıldı.

(OSS)