Serhat TEZCAN / BURSA, () - BURSA Muhallebeciler ve Pastacılar Odası Başkanı Necip Daş, Ramazan'ın yaz aylarına gelmesi nedeniyle tatlı satışlarının umulduğu kadar  olmadığını söyledi. Bursalıların tatile gitmesi nedeniyle şehirdeki nüfusun büyük oranda azaldığına dikkat çeken Daş, "3 milyon nüfuslu şehirde ayda en az 250 - 300 ton tatlı tüketilmesi lazım. Oysa Ramazan boyunca, Bursa'nın merkezinde bir ayda yaklaşık 90- 100 ton tatlı tüketilecek. Bu oran kış aylarındaki Ramazan'ın 4'te biri" dedi.
Ramazan ayında tatlı satışlarının beklenilenin altında olması, esnafı zor durumda bıraktı. Bursa Muhallebiciler ve Pastacılar Odası Başkanı Necip Daş, Ramazan'ın yaz aylarına gelmesi nedeniyle tatlı satışlarının beklentilerin çok altında gerçekleştiğini açıkladı. Tatile gidenler nedeniyle şehirdeki nüfusun azaldığına dikkat çeken Daş şöyle konuştu:
"Kentin nüfusu yaklaşık 3 milyona ulaştı. Bursa'da ayda en az 250- 300 ton tatlı tüketilmesi lazım. Toptancılık yapan arkadaşlarla istişare ettik. Beklentilerin çok altında satışların gerçekleştiğini gördük. Bursa merkezinde bir ayda yaklaşık 90- 100 ton tatlı tüketilecek. Bu oran kış aylarındaki Ramazan'ın 4'te biri. Metropol bir kentte bu oran çok düşük" diye konuştu.
Tatlı imalatında kullanılan hammade fiyatlarına zam geldiğini, buna rağmen tatlı fiyatlarının artırılmadığını belirten Daş, cevizin kilosunun 45 - 50 liraya, fıstığın ise 100 liraya kadar yükseldiğini söyledi. Daş, "Tüketim yok. Esnaf zam yapsa tatlı satamayacak. O yüzden olaya, 'yeter ki tezgaha koyduğumuz malı satalım' diye bakıyoruz ve fiyatları artırmıyoruz. Bugün sattığımız fiyatlar ürünün değeri değil. Normal bir baklavanın kilogramı 25 ile 30 lira arasında olması gerekirken, şu anda 18 ile 20 lira arasında satılıyor" dedi.
"TULUMBA, LOKMA VE GÜLLAÇ TALEP GÖRÜYOR"
Vatandaşlar tarafından en fazla talep edilen tatlı çeşitleri ile ilgili bilgi de veren Daş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şu anda orta gelir düzeyindeki vatandaşlar en fazla tulumba ve lokma tatlısı tüketiyor. Daha ekonomik olduğu için tercih ediliyor. Vatandaşlar için hamur tatlıları biraz daha ağır geliyor o yüzden ramazanların vazgeçilmezi güllaç da talep görüyor. Güllaçın kilogram fiyatı yerine ve semtine göre 15 ile 25 lira arasında değişiyor."
"SAĞLIKLI YAŞAM, SAĞLIKLI GIDADAN GEÇER"
İnsanlar tatlıyı ekonomilerine göre tercih ettiklerini dile getiren Daş, "Herkes en iyisini yiyelim ister ama bu tamamen ekonomiye dayalı. Mesela 8- 10 liraya baklava satanlar da var. Nasıl olsa tatlı diyorlar. Aslında öyle değil. İnsanların sağlığı bu kadar ucuz olmamalı. 'Sağlıklı yaşam, sağlıklı gıdadan geçer' diye bir sloganımız var. Bir kilogram alacağınıza, yarım kilogram alın ama sağlıklı beslenin" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI