Petrol fiyatlarının hızla düşerek varil başına 30 dolar seviyesine gerilemesi, ekonomileri büyük ölçüde petrol satışlarından elde edilen gelirlere bağlı olan ülkeleri tedirgin etti.

Petrol fiyatlarının son 7 yılın en düşük seviyesine çekilmesi, Rusya,  Venezuela, Irak, İran, Suudi Arabistan, Nijerya, ABD ve Kanada gibi ülkelerdeki  üreticileri zora sokarken, bu ülkelerin hükümetlerinde de bütçe açığı sıkıntısına  yol açtı.

20 DOLAR UYARISI!

Merkezi ABD'de bulunan uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, bu  yılın ocak ayında, petrol fiyatlarının varil başına 30 dolara kadar  düşebileceğini öngörmüştü. Tahmini yenileyen yatırım bankası, eylül ayında ise  küresel petrol arzının yüksek seviyelerde seyretmesi halinde, gelecek sene  fiyatların 20 dolara kadar inebileceği uyarısında bulunmuştu.

EN DÜŞÜK MALİYET SUUDİ ARABİSTAN'DA


AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bir varil ham petrol başına  üretim maliyeti Rusya'da 40-50 dolar, ABD'de bu miktar 55-60 dolar, Kanada'da  70-80 dolar, Venezuela'da 60-70 dolar, Nijerya'da 25-35 dolar, Irak, İran ve  Suudi Arabistan gibi Ortadoğu ülkelerinde ise 20 ila 30 dolar civarında  seyrediyor.

KAYIP ŞİMDİDEN 100 MİLYAR DOLAR

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, geçen cumartesi yaptığı  açıklamada, ülkesinin 2016 bütçesinin, petrol fiyatlarının varil başına 50 dolara  göre planlandığını belirterek, gelecek yılın bazı dönemlerinde fiyatların 30  doların altına inebileceğine dikkati çekti. 

Siluanov, kasım ayı sonunda yaptığı  açıklamada ise Rusya'nın, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle 90 ila 100  milyar dolar kaybettiğini vurguladı.

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Maxim Oreshkin de geçen hafta yaptığı  açıklamada, petrol fiyatlarının 40 dolar seviyesine düşmesi halinde, ülke  ekonomisinin 2016'da yaklaşık 1,5 trilyon ruble (22 milyar dolar) bütçe açığı  vereceğine dikkati çekmişti. Oreshkin, geçen yıl yaptığı bir açıklamada da  petroldeki her 1 dolarlık düşüşün, Rusya'nın gelirlerini yaklaşık 2 milyar dolar  azalttığını belirtmişti.

Gelecek yıl, bütçe gelirlerinin 13,7 trilyon ruble (204 milyar dolar),  bütçe harcamalarının da 16 trilyon ruble (238 milyar dolar) olarak beklendiği  Rusya'da, 2016'da yedek fonlardan da 2,1 trilyon ruble (31 milyar dolar)  çekilmesi bekleniyor.Putin'in