İngiltere’nin önde gelen bankalarından Barclays, ham petrolün varil fiyatının bu yılın ikinci çeyreğinde 30 dolara düşebileceği uyarısında bulundu.Bu durum ülke gelirlerinin neredeyse yüzde 50'sini petrol ihracatından elde eden Rusya'yı zor günlerin beklediği anlamına geliyor. 

Barclays'ın hazırladığı "Haftalık Emtia" adlı raporda, bu yılın ilk çeyreğinde ham petrol dahil olmak üzere emtia fiyatlarının yükseldiği anımsatılarak, bunun güçlü ekonomik temellere dayanmadığı vurgulandı.

Raporda, yatırımcıların, yılın ikinci çeyreğinde uzun dönemli pozisyonlarının bırakacağı ve kısa sürede kar etmek için ellerindeki varlıkları satmaya başlayacağının öngörüldüğü belirtildi.

Yatırımcıların kısa dönemli pozisyon alma durumunda emtia fiyatlarının yüzde 20 ila 25 arasında düşebileceğine dikkat çekilen raporda, ham petrolün varil fiyatının da 30 dolara kadar inebileceği bildirildi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) iki hafta önce aldığı faiz oranlarını değiştirmeme kararının piyasaya etkisinin kaybolmaya başladığı kaydedilen raporda, geçen hafta Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) bazı üyelerinin yaptığı "şahin" açıklamaların ABD dolarını yükselterek ham petrolfiyatlarında düşüşe neden olduğunun da altı çizildi.

Raporda, "Nisan ayının sonunda yapılacak olan FOMC toplantısında sürpriz bir faiz artışı olması riski hala devam ediyor. Sıkı para politikası, emtia fiyatlarını büyük olasılıkla düşürür" yorumunda bulunuldu.

PETROL REZERVLERİ TÜKENİYOR

Geçtiğimiz günlerde ülke medyasına konuşan Rusya Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Sergey Donskoy, Rusya'daki petrol rezervlerinin 28 yıl içerisinde yani 2044 yılında tükenebileceğine işaret etmişti.

ÇAREYİ VERGİ ARTIRMAKTA BULDU

Ülke gelirlerinin yüzde ellisini petrol ihracatından elde eden ve petrol fiyatlarındaki düşüşle ekonomisi ters düz olan Rusya'da bu etkiyi azaltmak için petrol ihracatındaki vergiyi artırma kararı almıştı. Şu anda bir ton petrol için 39.5 dolar vergi alınırken, 1 Nisan'dan itibaren bu rakam 54.9 dolara yükselecek.

KARTEL OLMA PEŞİNDE

ABD'li Business Insider sitesi Rusya'nın, dünya petrol üretiminin yaklaşık dörtte üçünü kontrol edebilecek yeni bir petrol karteli kurmanın peşinde olduğunu iddia etmişti. Moskova'nın, OPEC ülkeleri ile petrol üretimini dondurma kararı konusundaki müzakerelerden sonra petrol üreten ülkeler üzerindeki etkisini artırdığına dikkat çeken yazıda, Rusya'nın, ABD'nin sıkı müttefiki Suudi Arabistan'ı dahi ikna etmeyi başardığı, İran ve Irak ile anlaşması halinde, petrol sevkıyatının yüzde 73'ünü yapan ülkelerin lideri konumuna gelebileceği belirtilmişti.Putin'e kötü haber! 30 dolara düşebilir