Çoğu uzman, Rusya'nın son dönemlerde altın rezervlerini artırmasını gözden kaçırdı. Alman Die Welt gazetesi ise, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir planı olduğunu, muhtemelen doları zayıflatmak istediğini ileri sürdü. 

SESSİZ SALDIRI

Alman gazete, tüm finansal zorluklara rağmen Rusya'nın yoğun olarak altın rezervlerini artırdığını yazdı. Bu tür toplu alımların hiçbir ekonomik nedeni olamayacağını ifade eden Die Welt, Putin'in bir plan peşinde olduğunu iddia etti.

Yazıda, "Bu, doların hakimiyetine sessizce yapılan bir saldırı. Vladimir Putin, altını alıyor ve bunu tantanasız ama büyük ölçüde yapıyor. Ocak ayında altın rezervleri, uzun zamandan beri ilk kez tam 20 ton artırıldı. Halihazırda Rusya'nın altın rezervleri bin 300 tonun üzerinde. Siyasiler, Moskova ile Batı arasında yeni soğuk savaşın başlamasından korkuyor, oysa savaş uzun zamandır finansal sektörde devam ediyor" yorumuna yer verildi.

'ALMASI İÇİN NEDEN YOK'

Putin'in ABD ve Avrupa'nın üstünlüğünü kırmak istediği belirtilen yazıda, "Altın satın alan, Batı dövizlerinin hakimiyetini azaltır. Putin'in beklentisi de bu yönde" ifadeleri kullanıldı. Gazete, Putin'in küresel iktidarı ele geçirmek istediğini iddia ederek, "Çünkü böyle yoğun alımlar için ekonomik hiçbir neden yok. Ülke, 1990'lı yıllardan bu yana en ağır ekonomik krizi yaşıyor, ruble giderek düşüyor, bu yüzden her bir dolar ülkeye yarar sağlar. Ancak Putin, altın rezervleri artırmayı tercih ediyor" dedi.

NEDEN ALTIN?

Gazete, Rusya'nın altın rezervlerinin son 12 ayda en az 200 ton arttığını belirterek, "Putin, ne olursa olsun dolardan vazgeçmek istiyor" dedi. Paranın gerçekten de finansal silah olarak kullanılabileceği ve Washington'un geçmişte Moskova'ya baskı yapmak için bunu yaptığı hatırlatıldı.

Altın'ın Putin için bir sigorta aracı olduğunu kaydeden Die Welt, "Altın faiz getirmez, döviz piyasalarındaki dalgalanmalara karşı korur. Böylece altın Rusya'ya krize karşı koruma sağlıyor veya aksine altın alımları, Putin'in mevcut dış politikasına devam etme niyetinde olduğunu gösteriyor" yorumuna yer verildi.

EN ÇOK ALTIN HANGİ ÜLKEDE?

Bu arada Rusya'dan daha aktif altın alımları yapan tek ülkenin Çin olduğu kaydedildi. Çin'in bin 600 tondan fazla altın rezerviyle dünya sıralamasında beşinci sırada yer aldığı ifade edildi. Rusya altıncı basamakta bulunurken ilk dört sırayı ABD, Almanya, İtalya ve Fransa alıyor.

Rusya ve Çin'in, ekonomileri ağır durumda olmasına rağmen altın satın aldığını belirten Die Welt, bu ülkelerin sergilediği ilginin altın fiyatlarına yansıdığını, altın fiyatının bin 250 doları geçtiğini kaydetti. Çin'in de muhtemelen Rusya'yla aynı hedefin peşinde olduğunu ifade eden gazete, bu ülkenin de dolar bağımlılığından kurtulmak istediğinin altını çizdi. 
Putin'den ABD'ye sessiz saldırı