Balıkesir Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda, Balıkesirli et üreticileriyle bir araya gelen Tunç, Et ve Süt Kurumu'nun ihtiyacı olan mal teminiyle ilgili tedarik protokolü imzaladıklarını açıkladı.

Birlik çatısı alında toplanan kırmızı et üreticilerinden, hayvanlarını Et ve Süt Kurumu'na vermelerini isteyen Tunç, "Üretici, 10 hayvanı varsa birini birlik üzerinden Et ve Süt Kurumu'na versin ki kurumu piyasada tutalım. Et ve Süt Kurumu'na talibiz. Çünkü bu işin sahibi biziz. İş, bilenlere bırakılsa artık bu memlekette et konuşulmayacak. Ben bunun garantisini veriyorum. Herkes eti, ucuza ve kaliteli yiyecek" diye konuştu.
Tunç, ülkede et ithalatı dillendirildiği için üretici ve piyasanın tedirgin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Üreticiler, ithalat konuşulduğunda yok pahasına elindeki malını kestiriyor. Sonra da işletmesinde hayvan eksikliği sıkıntısı yaşandığında bu sefer sorun büyümeye başlıyor. Artık tedirginlik bitsin. Eğer bu kurum piyasada olmazsa 2010 yılında yaşadıklarımız tekrarlanacak ve fiyatlar aşağı inmeye başlayacak. Biz üreticinin, hayvanının tamamını istemiyoruz. 10 hayvanından birini kuruma versin. Et ve Süt Kurumu ile böyle bir protokol yaptık. Fiyatı da 17,68 lirada sabitledik. Bu fiyat kesinlikle aşağı düşmeyecek. 1 Temmuz 2014'te tekrar masaya oturacağız. Üreticilerimiz kesinlikle bu fiyatı baz alarak işlerine baksın. Emek, bizim emeğimiz. Fiyatı kendimizin belirlemeliyiz."

Protokol kapsamında Türkiye genelinde 50 bin hayvanın kuruma verilmesini planladıklarını aktaran Tunç, "Nasip olursa önümüzdeki sene bu sayıyı artıracağız ve artık insanlar, 'Ben bunu üretiyorum, bunun bir alıcısı var ve bunun fiyatı da bu' diyecek. İmzalanan protokolle bunu garantilemiş olduk. Önümüzü görme, planlama ve fiyat politikasının belirlenmesi adına bu çok önemli. Daha önce böyle bir şey yoktu. Günü birlik kararlarla bir yere varılıyordu" dedi.

Balıkesir Kırmızı Et Birliği Başkanı Cihat Şimşek de Et ve Süt Kurumu'nun piyasayı dengelemek için kurulduğunu belirterek, alt birliklerden bu protokole destek vermesini istedi.