ADANA'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, Türkiye'de üretilmesi planlanan yerli otomobilin getirisinin, dış ticaret açığını azaltma yönünde çok büyük avantajlar sağlayacağını savundu.
Çukurova TEKNOKENT Başkanı da olan Prof. Dr. Kadir Aydın, uzun süredir Türkiye'nin gündeminde olan yerli otomobil üretimini değerlendirdi. Türkiye'nin yıllık 1 milyonun üzerinde araç üretimiyle, Avrupa'nın en önemli üslerinden biri haline geldiğini anlatan Prof. Dr. Aydın, hükümetin sağlayacağı teşviklerle, yatırımcıların yerli araç üretimi işine soyunması gerektiğini belirtti. Otomobil sektöründe, otomobil üretiminin sektörün lokomotifi olduğunu anlatan Prof. Dr. Aydın, "Yurt dışından çok fazla miktarda otomobil ithal ediyoruz. Buna karşı yerli otomobil üretilmesi durumunda Türkiye'nin dış ticaret açığı da önemli oranda kapanacaktır. Bugün bir otomobil üretimi düşündüğümüz zaman en küçük fabrika bile yılda 100 bin otomobil üretebiliyor. Yerli üretim sırasında her bir otomobil için tek bir parçanın yerel kaynaklardan kullanılması demek yan sanayicinin kazanmasıdır. Şu anda Türkiye'de yerli otobüs üretimi yapılıyor. Ancak yıllık üretimi 300-500 otobüs civarında. Seri üretimi olmadığı için yan sanayiye çok fazla bir katkı yok. Hem otomobil hem de otobüs üretiminde seri üretim şart" dedi.
YENİ MARKA YERİNE YERLİLEŞMİŞ OTOMOBİL
Yerli bir marka yaratmanın, bir devlet politikası olduğunu savunan Prof. Dr. Aydın, bunun için çok para harcanması gerektiğini anlattı. Markanın bir değerinin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aydın, şöyle konuştu:
"Sadece yerli bir marka yaratmanın maliyeti 10 milyar doların üzerinde. Çünkü 70 ülkede yedek parça ve satış servis ağı kurmanız gerekmektedir. Bana göre, yerli bir marka yaratmaya çalışmaktan ziyade sadece Türkiye'de üretilen ve kullanılan yerlileştirilmiş bir otomobil üretmek çok daha yararlı olur. Marka için harcanması muhtemel 10 milyar dolara, Türkiye'de yıllık 1 milyonun üzerinde otomobil üretimi yapılacak bir fabrika yapabilirsiniz. Türkiye, otomobil üretmekte geç kaldı. Bu işe Güney Kore ile aynı zamanda girdik. Onların çok sayıda firması ortaya çıktı. Halbuki Türkiye'nin yan sanayicisi çok başarılı. Uçak, lokomotif, otomobile kadar üreticimiz var. Yeterli teknoloji var. Türkiye'de üretilen araçların yüzde 75'i yerli teknolojiyle üretiliyor. Bu konuda yeterli olacağını düşünüyorum. Türkiye'nin kendine özgü bir otomobil markası yaratması veya üretmesi çok sayıda insana iş olanağı da sağlayacak. Bunun yanında çok sayıda yan sanayi üreticisi firmalarının doğmasına imkan verecek. Dolayısıyla ülkemize ekonomik ve prestij olarak getirileri olacak."