Serhat TEZCAN - Mehmet İNAN/ BURSA, () - HÜRRİYET Gazetesi yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Af Kanunu ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Bazıları için alışkanlık haline geldi. Gerçekten ihtiyacı olan var. Sıkışmış zor durumda kalmış ve ödeyememiş olanlar var. Onlara 'Evet' ama bir de 'Ya boşver. Ne ödeyeceksin? Bu memlekette 2 - 3 senede bir af çıkıyor. Boşver ödeme' diyen de var. Dosyalarına bakılsın. Adam 8 defa aftan yararlandıysa, 20 yıldır hiç ödemiyorsa buna yapılacak indirim ile bir veya iki defa aftan yararlanan aynı olmasın diyorum" dedi.
Bursa'da İnşaat Müteahhitleri  Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) tarafından 'İnşaat İşlerinin Vergilendirilmesi Paneli' yapıldı. Sheraton Otel'de gerçekleştirilen organizasyona konuk olarak katılan Hürriyet Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Af Kanunu'nun görüşüldüğünü ve TBMM kapanmadan haziran ayında Resmi Gazete'de yayınlanmasının beklediğini söyledi. Prof. Dr. Kızılot, kanunun Resmi Gazete'de yayınlanmasını izleyen aydan itibaren 4 ay içinde başvuruda bulunabileceğini aktardı.
Af Kanunu kapsamında ihtilaflı dosyalar, stok ve demirbaş affının yer almadığını açıklayan Prof. Dr. Kızılot, bir konuda da çok fazla şikayet geldiğini kaydetti. Kendisine 'Hocam biz borcumuzu ödedik. Bizim suçumuz ne? Madem ödemeyene bir indirim var, ödeyene de olsun' şeklinde şikayetler geldiğini söyleyen Prof. Dr. Kızılot, "Komşum gelip 'Sen öde bakalım bilmem neye doyma' diyor. Anlıyorsunuz. 'Ben iki evimi sattım ödedim. Satmasam bu kanuna göre bir evimi satsam borcum bitiyordu' diyor. Maliye Bakanlığı bugün ödeyenlere de bir kolaylık sağlanacağını açıkladı. İnşallah bu da olur. Düzenli ödeyen, ülke ekonomisine katkısını bulunan, döviz getiren kişilere yeşil pasaport verilmesi konusunda benim bir önerim daha vardı. Ona da sıcak bakılıyor. Bu da anlamlı. İş adamı vize kuyruklarında beklemeyecek. Kendi işine bakacak" diye konuştu.
Af Kanunu'nun rutine girdiğini dile getiren Prof. Dr. Kızılot, "Bazıları için alışkanlık haline geldi. Gerçekten ihtiyacı olan var. Sıkışmış zor durumda kalmış ve ödeyememiş olanlar var. Onlara 'Evet' ama bir de 'Ya boşver. Ne ödeyeceksin? Bu memlekette 2 - 3 senede bir af çıkıyor. Boşver ödeme' diyen de var. Dosyalarına bakılsın. Adam 8 defa aftan yararlandıysa, 20 yıldır hiç ödemiyorsa buna yapılacak indirim ile bir veya iki defa aftan yararlanan aynı olmasın diyorum. Vergi Usul Kanunu'nun 376'ncı maddesinde cezada indirim var. Birinci defada yarısı indiriliyor. Müteakiben kesilenlerde 3'te 1'e indiriliyor. Burada ayrım yapılsa biraz daha rahat olacak" şeklinde konuştu.
"MAKETTEN SATIŞ YAPAMAZSIN"
Emlak sektöründe de yeni düzenlemelerin hayata geçeceğini dile getiren Prof. Dr. Kızılot, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Konut satışında yeni bir dönem başladı. Tüketicinin Korunması Hakkı'nda Kanun 28 Mayıs 2014'te yürürlüğe girdi. Bazı maddelerde inşaat sektörünü yakında ilgilendiriyor. Birincisi artık ön ödemeli konut satış sözleşmesi var. Onun mutlama yapılması gerekiyor. Satılan konutun ödeme planı gibi her türlü ayrıntılar yer alacak. En az bir gün önceden daire alıcısına verilecek. Ona göre imzalanacak. O sözleşme imzalanmadan kesinlikle bir ödeme talep edilemeyecek. Önceden inşaat ruhsatı almadan maketlerden satış olayı olabiliyordu. Şimdi artık ona 'Dur' diyor. 'Yapı ruhsatı almadan kesinlikle maketten satış yapamazsın, ön ödemeli satış sözleşmesini de yapamazsın, bir lira para da istemeyemezsin' diyor."
"RÜYAMDA GÖRDÜM DEYİP CAYABİLİR"
Konut alımından iki konuda vazgeçme ile ilgili hak tanındığını söyleyen Prof. Dr. Kızılot, "Biri 14 günlük hak, birisi de teslim edilinceye kadar olan sürede cayma hakkı. Bu durum bankadan kredi alındığında da geçerli. Hiçbir gerekçe olmadan 'Ben gece rüyamda gördüm vazgeçtim' demesi bile yeterli. Ben caydım deyince inşaat firması 'Peki' deyip ödediği paraları iade etmek zorunda. Herhangi komisyon masraf alamayacak. Hatta bankalara bile talimat veriliyor. 'Hiç birşey talep etmeden iade edeceksiniz' deniyor. Bu 14 gün kısa bir süre ama bir başka süre var. Sözleşmeden dönme. Devir ve teslim tarihine kadar alıcı 'Ben bu sözleşmeden vazgeçtim' diyebilecek. Bana göre bu çok kritik bir durum. İnşaat sektörüne adeta konmuş dinamit gibi. Bunun gözden geçirilmesi yasal düzenleme ya da yönetmelikte bu konuda biraz daha daraltılmış vade gerekli" dedi.
Konuşmanın ardından Emekli Vergi Müfettişi Yeminli Mali Müşavir (YMM) Abdullah Tolu ve Emekli Hesap Uzmanı YMM Nur Ekesan da konuşma yaptı.

FOTOĞRAFLI