İZMİT (Kocaeli), () - KOCAELİ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hasret Çomak, emperyal güçlerin bölüşüm alanı haline dönüşmeye aday Doğu Akdeniz’in 1.,5 trilyon dolarlık bir enerji kaynağını barındırdığını belirterek, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de oldu bittiye gelmemesi gerektiğini söyledi.
İzmit'te açılan Kocaeli Kitap Fuarı’nda 'Doğu Akdeniz’deki Yetki Alanları' konulu konferansta konuşan Prof.Dr. Hasret Çomak, Doğu Akdeniz'in çok zengin enerji yataklarını barındırdığını, burada en azından 1,5 trilyon dolarlık enerji kaynağı olduğunu söyledi. Prof.Dr. Çomak,  “Türkiye’nin zayıf göründüğü her an, Yunanlılar Ege’deki karasularını 12 mile çıkarmak isteğini gündeme getiriyor. 6 millik karasuyunu 12 mile çıkarmak demek, Ege Denizi’nin bir Yunan gölüne dönüşmesi, Türkiye’nin Akdeniz’e Yunan karasularını kullanarak çıkması demektir ki, bu kabul edilmezdir, savaş sebebidir" dedi.
Prof.Dr. Hasret Çomak konuşmasında, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Cumhuriyeti işbirliğiyle Akdeniz’de ‘münhasır ekonomik alanların belirlenmesi’ ve petrol arama çalışmalarının başlatılması konularına da değenerek şöyle devam etti:
"Türkiye’nin tezi, Akdeniz’de 160 milyon kilometrekarelik bir münhasır ekonomik alanı bulunduğu yönündedir. Oysa İsrail’le, Mısır’la hatta Lübnan’la yapılan anlaşmalar ile bu alanın 100 milyon kilometrekaresi elimizden alınmak istenmekte, Türkiye, Akdeniz’den uzaklaştırılarak kıyılarında yaşamaya zorlanmaktadır. Ama Türkiye test edilecek bir ülke değildir.’’

MB(MB/AAA)(FOTOĞRAFLI)