RUSYA ve Suriye ağırlıklı olarak ihraç edilen Polatlı soğanı, şimdi de Avrupa'ya ihraç ediliyor. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı İlhami Teke, çiftçinin tarlasından alınan ilk ürününün Bulgaristan'a gönderildiğini belirterek, sırada diğer Avrupa ülkelerinin olduğunu söyledi. 
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, kooperatifler arasında yaptıkları anlaşmanın bir gereği olarak Bulgaristan'a soğan ihracatı yaptıklarını kaydetti. İlk ürünün Polatlı'dan yola çıktığını ifade eden Teke, 2012 yılının Eylül, Ekim ve Kasım aylarına göre bu yıl yüzde 30 oranında ihracat artışının olduğunu belirtti. Teke, geçen yılın aynı döneminde 27 bin ton kuru soğanın ihraç edildiğini, bu yılki rakamların ise 35 bin tonu bulduğunu, taleplerin artarak devam ettiğini açıkladı.
AVRUPA'YA AÇILIYORUZ
Soğan üreticisinin Suriye'de iç savaş nedeniyle sıkıntılı bir süreçte olduğunu söyleyen İlhami Teke, Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya kuru soğan gönderilmeye başlanmasıyla üreticilerin rahat nefes alacağını belirterek şöyle dedi:
"Çiftçilerimiz soğan ile ilgili kaygılardan uzaklaşsınlar. Karamsar olmasınlar, ürünlerini muhafaza etmekte başarılı olsunlar. Dünyaya soğan ihracatı yapan birçok ülkede soğan sıkıntısı var. Soğanın yetişmemesi, hastalıklı olması ve rekolte düşüklüğünden dolayı bir açık söz konusu. Biz bu konuda ümitliyiz. Her zaman olduğu gibi çiftçilerimizin ürünlerini pazarlamaya devam edeceğiz. Bulgaristan ile başladık, akabinde diğer ülkeler de gelecek."
ÇİFTÇİ PİYASAYI İYİ TAKİP ETMELİ
Üreticilerin Türkiye ve dünya piyasasını iyi takip ederek, üretim yapmasını isteyen Teke, "Bizim çiftçiler olarak tek yapmamız gereken, ürün piyasasını izlemek. Ürünü ekerken 'Bu yıl para etti, seneye çok ekelim' mantığı ile değil, istikrarlı bir şekilde olması lazım. Türkiye'deki genel ticaretle paralel olarak, Tarım Kredi'nin yapmış olduğu tarımsal ticarette büyüyerek devam edecektir. Bizim amacımız, ortaklarımızın gelirinin yükseltici tedbirleri almak. Çünkü biz çiftçilerin kuruluşuyuz" diye konuştu.
SOĞAN FİYATLARI DÜŞÜK
Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu ise tarımsal ürün ihracatının çiftçiler açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Şu anda Polatlı'da kuru soğanın 200-250 kuruş civarında olduğunu söyleyen Zekai Köseoğlu, "Sezon başı soğan üreticisi oldukça endişeliydi. Bu endişe, çiftçilerimizin sezon başında maliyetinin altında soğan satmalarına neden oldu. İnşallah Tarım Kredi'nin de bu işin içinde olmasından dolayı ihracat artarak devam edecektir. Çiftçilerimiz bundan sonraki soğanlarını değerinde, iyi fiyata satarlar. Tarım Kredi çiftçilerimizin yüzünü güldürmüştür" dedi.