İSTANBUL, 27 Haziran () - ABD'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Irak'taki petrol merkezlerini tehdit eden ilerlemesini durduracağına ilişkin haberler. petrol fiyatlarındaki tırmanışı frenledi. Petrol arzı güvenliğinin sağlanacağına ilişkin beklentilerle yaşanan petrol fiyatlarındaki düşüş  lirayı da destekledi.

Türkiye'deki akaryakıt fiyatları için ölçüt olan Brent ham petrolün varil fiyatı, 19 Haziran'daki 115.71 dolar düzeyindeki dokuz aylık zirveden 113.00 dolara kadar geriledi.

Petrol fiyatındaki gerilemeye bağlı olarak, lira da dolar karşısında güçlendi ve dolar 2.13 liranın da altına inerek 2.1240 lira düzeyine kadar çekildi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) ikinci büyük ihracatçısı olan Irak günde 3.3 milyon varil üretim yapıyor ve bunun büyük bölümünü IŞİD militanlarının henüz ulaşmadığı güney bölgesinden ihraç ediliyor. ABD'nin IŞİD militanlarının Irak'ın güneyine geçişini engelleyeceğine ilişkin haberler petrol piyasalarını rahatlatınca, fiyatlardaki tırmanış da yerini kademeli gerilemeye bıraktı.

Petrol fiyatlarındaki gelişmeler, büyük ölçüde enerji ithalatçısı olan Türkiye ekonomisini de yakından ilgilendiriyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş, üretim maliyetlerini büyük ölçüde etkilediği için, para arzı kontrolüyle de engellenemeyen maliyet enflasyonu da yükseliyor.

Petrol fiyatlarında daha fazla tırmanış olmasının engeleneceğine ilişkin işaretler, para piyasalarında da enflasyon için olumlu gelişme olarak kabul edildiği için, lira da güç kazanmış oldu.