Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, () - PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut, yaklaşık 5.6 milyar dolarlık Star Rafinerisi yatırımının 2017 sonunda tamamlanacağını söyledi. Rafinerinin yıllık 10 milyon ton nafta, motorin ve jet yakıtı ürettiğini açıklayan Korkut, yatırımın doğrudan cari açığa 2.5 milyar dolar katkı sağlayacağını belirtti.
Türkiye'de petrokimya sektörünün tek hammadde üreticisi olduğu bildirilen Petkim'in Genel Müdürü Sadettin Korkut, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Karakaya, Pazarlama Müdürü Dr. Mevlüt Çetinkaya ve Satış Müdürü Kerem Kocaoğlu, Adana Sanayi Odası'nda sanayicilere, yeni yatırımları, satış ve pazarlama stratejileri ile sektörün içinde bulunduğu durumu anlattı. Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu'nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya, Adana Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Süleyman Sönmez ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü ile çok sayıda sanayici katıldı.
'KAPASİTE 3.6 MİLYON TONA ÇIKIYOR'
Katılımcılara şirketiyle ilgili bilgi veren ve yeni gerçekleştirilecek yatırımlar hakkında konuşan Genel Müdür Sadettin Korkut, müşteri taleplerini dikkate aldıklarını, pazar odaklı dinamik planlama politikasına önem verdiklerini aktardı. Dünyanın en açık rekabet şartlarının petrokimya sektöründe bulunduğunu belirten Korut, "Petkim olarak petrokimya sektöründe güçlü bir şekilde rekabet ediyoruz. Katma değerli üretime yöneldik. Her yıl Petkim'de ortalama 100 milyon dolar kapasite ve verimlilik artışına yönelik yatırım gerçekleştiriliyor. Yıl sonunda üretim kapasitesi yeni yatırımlarla 3.6 milyon tona ulaşacak" dedi.
'KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN ÜRETMELİYİZ'
Türkiye'nin dünyanın birçok ülkesine göre petrokimya sektörüne daha erken girdiğini ama devamını getiremediğini anlatan Korkut, şunları kaydetti:
"Hükümetimizin 2023 yılıyla ilgili 500 milyar dolar ihracat ve 1 trilyon dolar gibi ticaret hacmi hedefi var. Bizim de Petkim olarak çok net bir hedefimiz var, Türkiye'de petrokimyasal ürünlerin toplamında yüzde 25 seviyesinde olan pazar payını 2023'te yeni yatırımlarla yüzde 40'a çıkarmak. Bu, bugün 3.2 milyon ton olan üretim kapasitesini 2023'te 2 kat arttırarak 6 milyon tona ulaştırmaktır. Bunu başaracağımıza inanıyor ve buna göre planlama yapıyoruz. Petkim Yarımadası'nda Star Rafinerisi yatırımı var. Yaklaşık 5.6 milyar dolarlık bir yatırım. Şu anda temel altyapısının yüzde 45'i tamamlandı. 2017 yılının sonunda bu rafineri devreye girecek. 10 milyon ton kapasitesiyle Petkim'in temel hammaddesi naftayı ve motorini ağırlık olarak ve jet yakıtı üretecek. Ülke için çok önemli. Doğrudan cari açığa katkısı 2.5 milyar dolar olacak. Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşunun toplam cirosu tek başına Samsung'un cirosuna eşit. Üretimi arttırmamız lazım ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz gerek."

YB(BK/AK) (FOTOĞRAFLI)