ALİAĞA (İzmir), () - İZMİR'in Aliağa İlçesi'nde, SOCAR'ın sosyal sorumluluk anlayışıyla oluşturduğu Petkim 50'nci Yıl Zeytinliği törenle açıldı. Törende konuşan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, "2010 yılında belirlediğimiz 5 yılda 500 dönüm orman hedefimizi 2014'te aşmış bulunuyoruz. Petkim Yarımadası'nda devam eden yatırımlarımızın hafriyat sahalarında bulunan 540 yetişkin zeytin ağacını zor ve zahmetli bir çalışmayla Yenişakran'a taşıdık. Zeytinlerin hasadından elde edilecek gelir engelli ve hükümlü vatandaşlarımızın meslek edineceği projelere kaynak oluşturacak" dedi.
SOCAR'ın İzmir Açık Ceza İnfaz Kurumu işbirliğiyle oluşturduğu Petkim 50'nci Yıl Zeytinliği Yenişakran'daki Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü yanında düzenlenen törenle hizmete açıldı. Ev sahipliğini SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut'un yaptığı törene İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yusuf Arslan, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Aliağa Kent Konseyi Başkanı Yakup Öztürk ile sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, muhtarlar ve öğrenciler katıldı.
HEDEFE BİR YIL ÖNCEDEN ULAŞILDI
Yaptıkları tüm yatırımlarda çevre olgusunu maliyet değil, rekabetçi yapının vazgeçilmez bir unsuru olarak gördüklerini belirten SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, son 15 yılda çevre yatırımlarına 235 milyon dolar kaynak aktardıklarını söyledi. Petkim Yarımadası'nda devam eden yatırımların hafriyat sahalarında bulunan ve ortalama 35-40 yaşlarındaki zeytin ağaçlarını ilk etapta, Yenişakran'da 2007 yılında kurulan Petkim Atatürk Zeytinliği'ne taşıdıklarını hatırlatan Yavuz, ikinci etapta da 540 zeytin ağacından oluşan Petkim 50'nci Yıl Zeytinliği'ni oluşturduklarını kaydetti. Dikilen zeytinlerin damla sulama yöntemiyle en geç üç yıl içinde yeniden ürün verir hale geleceğini belirten Yavuz, "Zeytinliğimizin kurulması aşamasında İzmir Açık Ceza İnfaz Kurumu, Aliağa Kent Konseyi, Gülümseyen Kapaklar Engelli Rehabilitasyon Derneği ve Bahçedere Köyü Muhtarlığı ile protokol yaptık. Zeytinlerin hasadından elde edilen gelir, engelli ve hükümlü vatandaşlarımızın meslek edinmelerini sağlayan projelerin finansmanında kullanılacak. Başta İzmir Cumhuriyet Başsavcılığımız olmak üzere projeye katkı koyan tüm kurum ve kuruluşlara huzurunuzda teşekkür ediyorum" dedi.
SOCAR Türkiye olarak 2010 yılında '5 Yılda 500 Dönüm Orman' hedefi belirlediklerini ve bugüne kadar 3 adet Heydar Aliyev Dostluk ve Hatıra Ormanı'nda 227 dönüm ve Petkim 50'nci Yıl Zeytinliği'nde 60 dönüm alanı ağaçlandırdıklarını kaydeden Kenan Yavuz, 29 Mayıs 2014 tarihinde STAR Rafinerisi'nin Aliağa-Güzelhisar'daki 228 dönümlük döküm sahasının ağaçlandırılması ile toplamda 515 dönümlük alanda ağaçlandırma çalışmasını tamamlayacaklarını, 2015 yılı için belirledikleri hedefe bu yıl içinde ulaşacaklarını ifade etti.
SOCAR Türkiye'nin bugün ülkenin en büyük doğrudan yatırımı şirketi olduğunu söyleyen Kenan Yavuz, Petkim Yarımadası'nda yapılan yatırımlar ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) yatırımı ile birlikte toplamda 20 milyar dolarlık bir yatırıma imza atacaklarını dile getirdi. 25 Ekim 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla temeli atılan STAR Rafinerisi'nin 2017 yılı sonunda devreye alınacağı bilgisini veren Yavuz, finansman maliyeti ile birlikte 5.7 milyar dolara mal olacak yatırımın, Petkim ve petrokimyanın sektörünün ayakta kalmasını sağlayacağını vurguladı. Sadece rafineri yatırımının Türkiye'nin cari açığını her yıl 2.5 milyar dolar azaltacağına işaret eden Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:
"İmza töreninde Türkiye ve Danimarka Başbakanlarının yanımızda yer aldığı ve 2015 yılında faaliyete başlayacak Petkim Konteyner Limanı ile başlangıçta 1,5 Milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine ulaşacağız. 10 bin ve üzeri TEU taşıyabilen yeni nesil gemiler bu limana yanaşabilecek ve Ege Bölgesi'ndeki lojistik faaliyet hızlanacak. Gelecek yıl, limanımıza ek olarak yenilenebilir enerji kaynağımız olacak olan Petkim RES'i de ülkemize kazandırmış olacağız. Petkim Yarımadası'nda 2008-2018 yılları arasındaki toplam yatırım 10 milyar dolara ulaşacak. Bu yatırımlar aynı zamanda Türkiye-Azerbaycan dostluğunun ve stratejik ortaklığının bir yansımasıdır. Türk milletinin birbirinden uzak kalan iki ayrı kolunun, duygusal yapısını korumasının yanı sıra ekonomik anlamda da bir araya gelmesine vesile oluyoruz."
Yarım yüzyıla yaklaşan tarihinde pek çok kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren Petkim'in, özellikle eğitime yaptığı yatırımlarla, çocukların ve gençlerin iyi şartlarda eğitim almalarını sağladığına dikkat çeken Kenan Yavuz, SOCAR olarak Petkim'in özelleştirilmesinden sonra eğitime 50 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını söyledi.
"BİRÇOK İNSANIN DA HAYATINI KURTARIYOR"
İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru konuşmasına Petkim 50'nci Yıl Zeytinliği'nin açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek başladı. Ceza İnfaz Kurumları'nın hükümlü veya tutuklu olarak adlandırılan insanların, suç psikolojisinden arındırılarak normal bir birey halinde topluma yeniden dönme yeri olduğunu belirten Başsavcı Doğru, "Bu çerçevede bugün birçok çalışma gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalara bir örnek olan Petkim 50'nci Yıl Zeytinliği'nde hükümlüler çalışacaklar, sosyal güvenlikleri yapılacak ve bir meslek sahibi olacaklar. Bu projenin hayata geçmesiyle yalnızca zeytin ağaçlarını değil aynı zamanda birçok insanı da kurtarmış oluyoruz. Böylesi bir projeye katkıda bulunan tüm kurumlara şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz ise konuşmasında "Kurumsal sosyal sorumluluk örneği olan iki kuruma Aliağa adına teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ve Aliağa Kent Konseyi Başkanı Yakup Öztürk'ün katılımıyla plaket töreni düzenlendi. Plaketleri takdiminin ardından zeytinlik alanına getirilen zeytin ağaçlarının dikimi gerçekleştirildi.

(AÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)