İSTANBUL, 24 Haziran () - Kredi kartı ve bireysel kredilerde taksit sınırlamalarıyla sarsılan perakende sektöründe, iki aylık toparlanmanın ardından güven yine azaldı. Perakendede güven kaybı, stok artışları ve satışlarda canlanma beklentisinin azalmasından kaynaklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Sektörel Güven Endeksleri verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Haziran ayında yüzde 1.4 azaldı. Mayıs ayında 103.9 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi Haziran ayında 102.4 değerine düştü.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki düşüş; mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 6.8 ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 0.2 azalırken iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 3.3 arttı.

HİZMET SEKTÖRÜ ENDEKSİ ARTTI

TÜİK verilerine göre, Mayıs ayında 97.2 olan hizmet sektörü güven endeksi Haziran ayında 98.1 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki artış; son üç aylık dönemdeki iş durumunun iyileştiğini ve hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi yüzde 1.6 ve hizmetlere olan talep endeksi yüzde 2.1 artarken, hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 0.8 azaldı.

İNŞAATTA YAZ GÜVENİ

İnşaat sektöründe güveninde ise, Mart ayındaki yüzde 4.1'lik düşüşün ardından, yaz aylarına doğru başlayan toparlanma Haziran'da da sürdü. Bir önceki ayda; 79.2 olan inşaat sektörü güven endeksi Haziran ayında 79.8 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki artış; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısının artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 1.3 ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 0.3 arttı.