İSTANBUL, 7 Mayıs () - Perakende satışlar, yerel seçimlerin yapıldığı Mart ayında, gıda dışındaki tüm kategorilerde azaldı. Fiyatlarda yükselmeye bağlı olarak, gıdada ciro artışı, satış hacimlerindeki artışın üzerine çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Perakende Satış Hacim Endeksi verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1.4 azaldı. Aynı ayda, zorunlu harcama kalemi olan içinde sigaranın da bulunduğu gıda ve içecek satışları yüzde 1.2 artarken, gıda dışı satışlar yüzde 2.9 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 1.3 azaldı.

Satış hacimlerindeki yüzde 1.4 düzeyindeki düşüşe karşılık, fiyatlardaki tırmanışa bağlı olarak perakende cirodaki düşüş yalnızca yüzde 0.5 düştü. Aynı ayda, gıda ve içecek grubunda, yine fiyat artışlarının etkisiyle, hacimdeki yüzde 1.2 artışa karşılık, cirolar yüzde 3.7 yükseldi. Cirolar, gıda dışı satışlarda yüzde 2.1 ve akaryakıtta yüzde 2.2 azaldı.

Perakende satışla yıllık bazda ise yüzde 3.3 oranında arttı. Yıllık bazda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 11.1 gibi yüksek oranda artarken, gıda dışı satışlar yüzde 0.6 azaldı, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 3.2 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro yıllık bazda da, yüzde 10.6 arttı. Aynı ayda, gıda, içecek ve tütün cirosu yüzde 21.0 gibi oldukça yüksek oranda tırmanış gösterdi. Yıllık bazda gıda dışı cirolar yüzde 4.6 ve akaryakıt ciroları da yüzde 10.6 arttı.

(OSS)