Kombilerin yıllık bakımının yapılması doğalgaz faturasını yüzde 15 düşürebiliyor. 
Eylül ayının sonunda hükümet iki yılın ardından doğalgaz ve elektriğe yüzde 9 zam yaptı. Bu, faturası  90-140 TL olanlar için 8-12 TL’lik bir artışa işaret ediyor. Kışın ise 200-400 TL’lik faturalarda 18-36 TL’lik bir farka yol açabilir.

“En büyük hata kombiyi açıp kapamak”

Peki havalar soğumaya başlarken doğalgaz faturasını düşürmek mümkün mü?
Al Jazeera'ye konuşan 2MA Enerji Danışmanlık Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Mimarlar’a göre öncelikle kombiler doğru kullanılmalı... En büyük hata kombiyi açıp kapatmak:

“Kış başladığında, kombinizi çalıştırma ihtiyacı hissettiğiniz tarihten itibaren mevsim sonuna kadar düşük sıcaklıkta sürekli açık kalmasını öneriyoruz. Böylece cihazın daha fazla gaz harcayarak ateşleme yapmasını engellemiş ve daha az gaz ile daha uzun süre kullanım sağlamış olursunuz. Kombiler, tüketiciler evde iken normal sıcaklığa, dışarıya çıktıklarında ya da gece uyuduklarında ekonomik ayara getirilmeli.”

Kombi bakımı ve baca temizliği tasarruf sağlıyor 

Mimarlar, kombilerin yıllık bakımı ile faturanın yüzde 15 düşebileceğini vurguluyor:
“Her yıl kış aylarına girerken periyodik olarak radyatör temizliği ve kombi bakımını yaptırmak gerekiyor. Peteklerde bulunan havaların alınması, su kaçaklarının giderilmesi tesisatınızın verimliliğini artırıyor. Radyatörlerin önleri ve üstleri kapatılmamalı, açık tutulmalı, alanın dekorasyonu radyatörler göz önüne alınarak doğru şekilde yapılmalı ki ortamda ki sıcak hava akışı ve dağılımı engellenmemiş olsun. Kombinizin yıllık bakımlarını mutlaka yetkili servislere yaptırarak cihazınızın kullanım ömrünü uzatarak yakıt tasarrufu sağlarsınız. Kombilerin doğru kullanımı ve periyodik yaptırılan bakımlar % 15'in üzerinde tasarruf sağlıyor. Periyodik olarak yaptıracağınız baca temizliğinin güvenliğinizin yanı sıra % 15-30 yakıt tasarrufu sağladığını da unutmayın”
Mimarlar ayrıca yoğuşmalı kombi kullanımının da yüzde 50’ye yakın tasarruf sağladığını ifade ediyor.

Merkezi sistemde kısa vadeli çözüm ısı ölçer

Özellikle merkezi sistem kullananların kısa vadede alabilecekleri en pratik önlem ise ısı pay ölçer cihazlarının kullanımı. Merkezi sistem ile ısıtılan konutlarda her radyatöre monte edilen ısı-ölçerler ile sadece kendi dairenizin harcadığı doğalgazı ödüyorsunuz. Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği Başkanı Zafer Yavuztürk, bu sayede yüzde 40’a kadar tasarruf yapıldığı görüşünde:

Yavuztürk'e göre merkezi sistemde tasarruf için ısı ölçer kullanılmalı.

“Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli’de 361 binada bulunan toplam 11 bin konutta yaptığı araştırma bize, ısı paylaşım sistemlerine geçen binalarda ciddi bir enerji tasarrufu sağlandığını gösterdi. Her bağımsız birim tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerji eşit olarak pay edilmeyerek adil paylaştırma sağlanıyor.”

Isı yalıtımı ile yüzde 50 tasarruf

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu’ya göreyse ısı yalıtımı ile sadece doğalgaz değil elektrik faturalarında da yüzde 50’ye yakın tasarruf mümkün:
“Türkiye’de binaların yüzde 85’i yalıtımsız. Binalarda gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar. Hatta yalıtım kalınlığı arttıkça yüzde 70’lere varan tasarruf yapmak mümkün. Bir örnekle de açıklamak gerekirse sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde yani mantolamada 5 cm kalınlıkta yalıtım levhası yerine 10 cm yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor.”

Eruslu'ya göre ısı yalıtımı ile hem doğalgaz hem elektrikte yüzde 50 tasarruf mümkün.
Eruslu, yalıtımın sağladığı tasarrufun birkaç yılda kendi kendini karşılayıp ömür boyu tasarruf sağladığını anlatıyor:

“Isınma için harcanan aylık ortalama 200 TL’lik yakıt faturası 100 TL’ye düşüyor. İstanbul'da 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama 1.500 TL doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 TL’ye düşüyor. Erzurum'da ise yine 100 metrekarelik bir dairede kış sezonunda ısınma için yapılan toplam doğalgaz harcaması yaklaşık olarak yalıtımsız bir binada 2.500 TL iken, yalıtımlı binada 1.250 TL oluyor."

Pratik tasarruf yöntemleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz yıl yayınlanan "Isıtma ve Yalıtım" raporunda evde alınması gereken önlemler şöyle sıralanıyor: