PANCAR Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Başkanı Recep Konuk, hükümetin üzerinde durduğu yeni özelleştirme modeli ile şeker fabrikalarının sahibinin çiftçiler olacağını söyledi.
Ankara Şeker Fabrikası'nın 500 bin tonluk üretim kotasını Polatlı'ya kazandırma çalışmaları kapsamında, Ankara Pancar Kooperatifi'nin model olarak ele aldığı Konya Şeker Fabrikası gezisine yüzlerce Polatlılı çiftçi katıldı. En son büyük tarımsal işletme sahipleri, finans sektörleri ve yatırımcılardan oluşan 40 kişilik bir heyet, Konya ve Çumra Şeker fabrikaları ile bağlı 28 fabrikada incelemeler yaptı.
Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, "Ankara Şeker Fabrikası'nın arsasına değil, fakat kotasına talibiz. Polatlı, Ankara'nın 300 bin ton kapasiteyle en çok şeker pancarı üreten ilçesidir. Bu gezilerimizde üreticilerimize Konya'yı bir model olarak gösteriyoruz" dedi.
ARSA SPEKÜLATÖRÜ DEĞİLİZ
PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Polatlı heyetini Konya Şeker Fabrikası'nda ağırladı. Burada yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Recep Konuk, özelleştirme modelinin tarımsal sanayi açısından son derece yanlış olduğunu söyledi. Konuk, "Biz fabrikalara talibiz, arsalarına değil. Biz arsa spekülatörü değiliz, fabrikaları satıp, arsalarına mesken yapmayacağız. Biz fabrikaları satın alıp işletmek istiyoruz" dedi.
ÖZELLEŞTİRME MODELİ DEĞİŞTİ VE BİZ DE DESTEKLİYORUZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl özelleştirme ihalesi yapılan şeker fabrikalarını iptal ettiğini hatırlatan PANKOBİRLİK Başkanı Recep Konuk, "Biz fabrikaların ayrı arsalarının ayrı satılmasını istedik. Bunu hükümete ilettik ve hükümet bunun üzerinde çalışıyor. Başbakan Erdoğan bu nedenle özelleştirmesi yapılan şeker fabrikalarının satışını iptal etti. Şimdi tarımsal sanayi kuruluşlarında arsalar ayrı, fabrikalar ayrı olarak satılacak. Biz de bunu istiyoruz ve bu modeli destekliyoruz" dedi.
ÇİFTÇİLER FABRİKALARIN SAHİBİ OLABİLECEK
PANKOBİRLİK Başkanı Konuk, yeni modelle birlikte sektörün ülke genelinde önemli bir büyüme ve gelişme kaydedeceğini belirterek, "Biz spekülatör değiliz, bina, mesken yapacak değiliz. Biz fabrikaları işletmek için talibiz, birilerini arsaya talip, yeni çalışmalarda, fabrikaların üzerindeki yükler alınmaya başlandı. Hükümet artık arsaları ayrı, fabrikayı ayrı satıyor. Fabrikanın özelleşmesi bizim işimizi kolaylaşıyor, çünkü biz arsaya para ayıramayız. Derdi arsa olanların fabrikayı satın alıp, sonra kapatıp üzerinde inşaat yapma devri bitmiştir. Bu modeli hepimiz destekliyoruz. Şeker fabrikaları bu yükten kurtulmaya başladı. Taliplileri artık üreticiler oluyor. Yeni özelleştirme modeliyle şeker fabrikalarının sahibi çiftçiler olabilecek" dedi.