İSTANBUL, 11 Temmuz () - ÇİN'in pamuk ithalatını azaltması ve dünya pamuk üretim merkezlerinden rekolte ile ilgili gelen olumlu haberler, dünya pamuk fiyatlarını son 1.5 yılın en düşük düzeyine çekti.

Tarım ve Emtia Uzmanı ve Orgin Agro Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önel, "Bu durum pamukta net ithalatçı konumda bulunan Türkiye'ye olumlu yansıyacak. Tekstil ürünlerinde fiyatların düşmesi bekleniyor" dedi.

Global piyasalardaki pamuk fiyatlarının düşüşünün ağırlıklı olarak ABD ve Çin pazarındaki gelişmelere bağlayan Alper Önel, "ABD Tarım Bakanlığı (USDA) dünya pamuk üretimi tahminlerini arttırmış ancak dünya tüketimine ilişkin tahminlerini düşürdü. Buradaki artışa gerekçe olarak Hindistan ve Amerikan pamuk rekolte beklentilerinin iyi olması gösterildi" dedi.

Önel, USDA tüketimdeki gerilemeyle birlikte yeni sezonda genel pamuk ticaretinin yaklaşık yüzde 13 düşüşle 41.1 milyon balyadan 35.6 milyon balyaya gerileyeceği öngörüsünde bulunduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu düşüşün arkasındaki en önemli faktör Çin'in uyguladığı politika değişikliğidir. Öncelikle dünya pamuk stokunun yüzde 60'lık kısmını elinde bulunduran Çin'de bu seneye kadar fiyatlar devlet tarafından desteklense de bu sene değişiklik yaparak çiftçiye peşin olarak destekleme primi verildi. Ancak, bu sene Çin'deki pamuk üretiminin geçtiğimiz seneye göre az olacağı biliniyor. Fiyatlar üzerindeki diğer önemli etken ise dünyanın diğer önemli pamuk oyuncularından Amerika'da bu sene ekim alanlarında yaklaşık yüzde 9'luk bir artış olması ve hava koşullarının istenilen düzeyde devam etmesi üretimin ciddi anlamda artmasını sağladı. Böylece dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı Çin'in zayıf talebi ve Amerika, Hindistan ve Pakistan'daki olumlu hava, fiyatları aşağıya çekti. New York Ticaret Borsası'nda fiyatlar her geçen gün düşerek 70 cente kadar geriledi ve Kasım 2012 den beri en düşük seviyeyi gördü."

"TÜRKİYE'DE ÜRETİM DESTEKLENMELİ"
Türkiye'nin uzun zamandır pamukta net ithalatçı bir ülke konumunda bulunduğuna değinen Önel, "Son yıllarda  ülkemizde pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 30 azaldığını söyleyebiliriz. Yıllık tüketimimiz 1.5 milyon ton üzerinde olan pamuk ancak üretimin bunun yarısını bile karşılamadığını söyleyebiliriz. Yıllık ortalama pamuk ithalatımız 750 bin ton civarında olup en fazla ithalat yapan ülke sıralamısında Çin'den sonra ikinci sıraya yerleşmiştir. Bunda uygulanan yanlış tarım politikaları, yıllar itibarıyla tekstil  sektöründe yaşanan olumlu genişlemelere bağlı olarak pamuk tüketiminin artması ve rakip ülkeler ile rekabet şartlarının olmaması temel nedenlerdendir" dedi ve ekledi:

"Ülkemizde  pamuk üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması, kaliteli pamuk üretiminin artırılabilmesi için pamuk üretimi desteklenmelidir. Diğer bir ifadeyle pamuk destekleme primleri dünya standartlarına göre ayarlanması gerekmektedir eğer destekleme yapılmaz ise onun yerine  gübre, mazot, ilaçlama gibi tarımsal girdi fiyatlarının düşürülmesi, girdiler üzerindeki KDV gibi vergilerin makul bir seviyeye çekilmesi şeklinde destek verilmelidir."

(FOTOĞRAFLI)