TÜRKİYE Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen, dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi olmakla övünen Türkiye'de, cari açığın kronik hastalığa dönüştüğünü söyledi. Özmen, cari açık sorununun üstesinden gelmek için üretimi artırma ve kaynakları doğru kullanmanın zorunlu olduğunu vurguladı.
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen, özel bir yazılım firmasının düzenlediği ürün tanıtım toplantısına katıldı. Burada ekonomik duruma ilişkin değerlendirme yapan Erhan Özmen, Türkiye'nin dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi olmasına rağmen, dış ticaret açığının çok fazla olduğunu söyledi.
'İTHALATI HİÇ KONUŞMUYORUZ'
2012 yılında 85 milyar dolar olan dış ticaret açığının 2013'te 100 milyar dolara çıktığını kaydeden Özmen şöyle konuştu:
"Dünyadaki sınırların kalkması, duvarların inmesiyle ticaret yeni bir boyut kazanıyor ve bizim dışımızdaki bir çok ülke bu değişime ayak uyduruyor. Bizim ülkemizde ise sosyal ve ekonomik krizler yaşanıyor. Her yeni güne 'bugün nasıl olacak?' diye başlıyoruz. Dünya ise Türkiye üzerinde çok daha farklı tespitler, çok daha farklı yorumlar yaparak farklı politikalar üretiyor. Dünyada üretim yapan 220 ülke var. Biz olaya dünyanın 17'nci ülkesi olarak hep iyi tarafından bakıyoruz. İlk 20 ekonomiye farklı bir pencereden baktığımızda; 220 ülkenin 200 tanesi günlük geçimini idame etmek için kurduğu düzen içinde yaşıyor. İlk 20 ülke içinde 17'nci olmamıza rağmen ihracata baktığımızda 31'inci sıradayız. Kişi başı ihracat rakamlarına baktığımızda da 2 bin dolar ile oldukça gerideyiz. Bu rakam başka ülkelerde 15 bin dolara kadar çıkabiliyor. İthalat rakamlarını ise hiç konuşmuyoruz. 2013 yılında 251 milyar dolar ithalat, 151 milyar dolar ihracat yapmışız." 
'KANSER HASTALIĞI GİBİ'
Cari açık sorununun Türkiye'nin kronik hastalığı olduğunu ifade eden Erhan Özmen, çözüm yolunun ise katma değeri yüksek üretim olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Bizim kronik sorunumuz, kanser hastalığı gibi yakamızı bırakmayan cari açık sorunun üstesinden gelmenin yolu; ya sıcak parayla günü idame edeceğiz, ya da gerek miktar anlamında, gerek döviz anlamında üretimi arttırarak kendi kaynaklarımız çerçevesinde ayağımızı yorgana göre uzatacağız. Kırılgan 5'li denilen ülkeler arasında olmaktan üzüntü duyuyorum. 29 yaş ortalaması ile dünyanın en genç ülkesi olarak böyle bir konuya muhatap oluyoruz, bunları hiç hak etmiyoruz. Almanya'nın 1 kilogram ihracat oranı 6 dolar, Japonya'nın 1 kilogram ihracat oranı 5 dolar, Türkiye'nin ise 1,6 dolar. Bunu arttırmanın tek yolu üretmek ama vizyon üretmek."
Konuşmaların ardından toplantıya katılan iş adamlarına iş hayatını kolaylaştıracak yazılımlar hakkında bilgi verildi.