İŞ Bankası ve Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde yaptığı konuşmada, genç nüfusun tasarruf etmek istemediğini belirterek, “Son 10 yılda ticari krediler 10 kat büyümüş. Tüketici kredileri 19 kat büyümüş. Yani Türkiye hızlı bir şekilde harcıyor. Harcayınca da daha az tasarruf ediyor" dedi.
İnegöl Genç İşadamları Derneği (İGİAD) tarafından düzenlenen ‘Tecrübe kazanıyoruz’ konulu seminerin konuğu İş Bankası ve Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince oldu. Seminerde konuşan Özince, İnegöl’ün dış ticaret fazlası veren ender şehirlerden olduğunu söyleyerek, "Türkiye’nin ulaşmaya çalıştığı noktayı siz zaten geçmişsiniz" dedi.
'2014 Türkiye’sinde tasarruf eksikliği' adı altında düzenlenen seminerde Özince yatırımcılara ve işadamlarına tasarruf konusunda tavsiyelerde bulundu.
Düzenlenen seminere Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, İTSO Başkanı Metin Anıl ve çok sayıda işadamı katıldı.
İŞ BANKASININ KURULUŞUNDA 2 İNEGÖLLÜ VAR
Konuşmasında İş Bankası'nın sanıldığı gibi sadece Atatürk tarafından kurulmadığını, aksine 27 kişi ile ortakla kurulduğunu ifade eden Ersin Özince, bu 27 kişi içerisinde ise 2 kişinin İnegöllü olduğunu belirtti.
TÜKETİCİ KREDİLERİ 19 KAT BÜYÜDÜ
Türkiye'de genç nüfusun tasarruf etmek istemediğini işaret eden Özince, "Gençken tasarruf etmiyorsun ve harcamak istiyorsun. Eskiden daha orta yaşta bir toplumduk. Daha az çocuğumuz vardı. Daha büyük ailelerle yaşardık. Erzakımız, şuyumuz, buyumuz memleketimizden gelirdi. Almanya'da bile olsak gelirdi. Şimdi daha küçük aile yapısı, genç nüfus, ev açma arzusu, serbest yaşama arzusu, tüketim alışkınlıkları. 9 milyar dolarlık sadece akıllı telefon almışız. Nasıl almayalım? Arabamız olsun istiyoruz. Evimiz olsun istiyoruz. Eskiden imkan yoktu. Bizim gençliğimizde bireysel kredi diye bir şey yoktu. Kefil bulsan ancak ticari kredi alabiliyordun. Şimdi ferdin borçlanma imkanı çıktı. Madem ki genciz, genç topluma tasarruf et demek kolay değil. Bana 60 yaşında 'Tasarruf et' dersen ediyorum tabii. Ama genç insana, 'Sen tasarruf et' dediğinde diyor ki, 'Nereden edeceğim?' Otur hesap yap, ondan sonra konuş.' Son 10 yılda ticari krediler 10 kat büyümüş. Tüketici kredileri 19 kat büyümüş. Yani Türkiye hızlı bir şekilde harcıyor. Harcayınca da daha az tasarruf ediyor" dedi.
HALKIN BORCUNUN ÇOK FAZLA OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Türk halkının ülke gayrisafi milli hasılasına nazaran borcunun diğer ülkelere göre çok az olduğunu savunan Özince, “Peki Türk halkı ne kadar borçlu? Hane halkı borcunun ülke gayrisafi milli hasılasına oranı Brezilya'da 9, Türkiye'de 7,01, Tayland'da 20'leri bulmuş. Amerika'da 100'den fazla. Amerikan hane halkı gayrisafi milli hasılasından daha fazla borçlanıyor. Biz şimdi korkuyoruz. Diyoruz ki, Türkler çok borçlu. Ben borçlansın falan demiyorum, ama Türkiye'nin borçluluk oranını hele gelişmiş ülkelerle karşılaştırırsak, Çin gibi gelişmemiş bir ülkeye nazaran bile çok kötü seviyelerde değil. Zaten buralarda bir rahatsızlık olmaması şuradan belli, çok şikayet edilmesine rağmen, bizdeki kredi kartı sorunu dahi birçok yabancı ülkenin seviyelerine ulaşmadı. Bizde krediler tıkır tıkır geri ödeniyor. Ödeyemeyen de var, ama çoğunluğu tıkır tıkır ödüyor. Ödenmese zaten bankalar bu kadar istekli olur mu? Çok güzel sistem çalışıyor. Bir de uzun vadeli borçlar veriliyor. Ne kadar güzel. Konut finansmanında bu krediler olmazsa, bu ekonomi bu kadar dönebilir miydi? Sonuç itibarıyla ben halkın borçluluğunun çok fazla olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI