ZONGULDAK'ta, 2014'ün ilk 6 ayında özel maden şirketleri 609 işçi talebinde bulundu. 20 bin 317 kayıltı işsizin bulunduğu kentte sadece 49 kişi maden ocaklarına yerleştirildi. İşsizlerin, düşük ücret nedeniyle özel ocakları tercih etmediği belirtildi.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında kentte faaliyet gösteren binin üzerindeki özel sektör işyerinde yaptıkları işgücü piyasası araştırmasında, en çok maden ve tekstil sektöründe personel ihyitacı olduğunu belirlediklerini söyledi. Kentte çok sayıda özel maden ocağı firması bulunduğunu, ancak işletmelerin üretime yönelik çalıştıracak madenci bulamadıklarını ifade eden Demirsu, şöyle konuştu:
"Araştırmalarda, maden ve tekstil sektöründe her dönem personel ihtiyacı bulunduğunu belirledik. Bu işyerlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli ilan çalışmalarını yürüttük. Kayıtlı işsizlerden karşılayamadığımız talepleri mesleki eğitim kursları ile karşılamaya çalışıyoruz. Kayıtlı işsiz sayısımız 20 bin 317. İlk 6 ayda 28 maden şirketi 609 maden işçisi talebinde bulundu. Ancak sadece 49 kişiyi yerleştirebildik. Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ihtiyaç olması halinde başvurular çok fazla oluyor. Ancak diğer özel sektör maden ocaklarına başvuru olduğunda işsizlerimiz çok fazla rağbet etmiyorlar. Düşük ücret, sosyal haklar ve iş güvenliği gibi nedenlerle talep az olabiliyor."
Demirsu, ilk 6 ayda işverenlerin 5 bin 374 işçi talebi olduğunu, bunun 3 bin 332'sini karşılaşabildiklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI